2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

A szlovák miniszterelnök az újabb szankciók elnapolására szóllítja fel az EU-t

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke a további Oroszország elleni szankciók elnapolására szólította fel az Európai Uniót szombaton (melyek várhatóan hétfőn lesznek hivatalosan bejelentve).

“Amíg új, Oroszország elleni szankciókban egyeznek meg, én vagyok az egyik olyan miniszterelnök azok közül, akik azt mondják “halasszák el a szankciókat a béke kedvéért!” – mondotta Fico a szombati sajtótájékoztatóján.

A következő Oroszország-elleni szankciós-csomag készen áll a hétfői megerősítésre – azonban Fico elmondta: ő “abszolút kontra produktívnak és céltalannak” találta őket, már az elejétől.

Az SME szlovák újság megírta, diplomáciai forrásokat idézve, hogy az új szankciós-csomag már pénteken el lett elfogadva, de Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Ciprus megakadályozta a megállapodás véglegesítését.

A végső döntés hétfőre lett halasztva, ez különben köszönhető az ukrajnai fegyverszünetnek is az ukrán kormány és a felkelők között, ami péntek estére meg is valósult.

Robert Fico elmondta, hogy Szlovákia minden kérése teljesítve lett, egyikük az volt, hogy távolítsák el az egyik legnagyobb orosz hitelező bank – Sberbank – szlovákiai ágát a szankciók alól. Fico megemlítette, hogy cseh kollégája is kritizálja a “fekete-listát”.

Az USA: Barack Obama elnök úr bejelentette korábban ,hogy új szankciók lesznek Oroszország ellen életbe léptetve, de a wales-i NATO csúcson elmondta, hogy ha megszületik a hosszútávú ukrajnai béke, akkor nem lépteti őket életbe és az előző szankciók is feloldásra kerülhetnek.

Hasonlót mondott a brit külügyminiszter Philip Hammond, a német kancellár Angela Merkel, és a francia elnök, Francois Hollande – kivéve, hogy ők – látszólag – nem állják a szavukat és akkor is tovább erőltetik a szankcióikat Oroszország ellen.

Moszkva elmondta: ha az EU mégis meglépi a szankció-bővítést egy újabb csomaggal, akkor az visszaható lesz, azaz Moszkva azonnal viszont- szankcionálja a kollektív EU gazdaságot.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...