2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

A szíriai válság lesz a fő téma Putyin törökországi tárgyalásain

Vlagyimir PutyinA szíriai válság rendezése a legfontosabb téma Vlagyimir Putyin isztambuli tárgyalásain – írta az orosz államfő munkalátogatásáról hétfőn a Vedomosztyi című orosz napilap. A befolyásos üzleti-politikai napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin két hónapos szünet után utazott újra külföldre. A törökországi látogatást eredetileg októberre tervezték, de azt az orosz elnök zsúfolt programjára hivatkozva, más külföldi utazásához hasonlóan elhalasztották. Az orosz és a külföldi sajtóban elterjedt, hogy Vlagyimir Putyin hátsérülést szenvedett, ezért nem tudta megvalósítani több külföldi programját. Szóvivője erősen eltúlzottnak nevezte a rossz egészségi állapotáról szóló híreket.

Az orosz elnök Isztambulban részt vesz az orosz-török együttműködési tanács ülésén, és találkozik Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel.
Az orosz lap felidézte, hogy Erdogan novemberben gyávaságnak nevezte a szíriai elnök harcát népe ellen és távozásra szólította fel Bassár el-Aszadot.

 

Moszkva többször bírálta Ankarát, mondván, Törökország fegyverekkel támogatja a szíriai ellenzéki csoportokat, és határain a szíriai elnök hatalmának megdöntésén munkálkodó iszlamista fegyveresek is bejutnak Szíriába. A Kreml ellenzi, hogy török kérésre amerikai Patriot rakétákat telepítsenek a török-szíriai határra.

Jurij Usakov elnöki tanácsadó hangsúlyozta, hogy Moszkva kitart a szíriai válság tárgyalásos rendezése mellett.

A Vedomosztyi emlékeztetett rá, hogy Moszkva és Ankara között októberben diplomáciai konfliktus robbant ki. A török hatóságok október 10-én leszállásra kényszerítettek egy szíriai utasszállító repülőgépet, amelynek rakterében orosz radarberendezéseket találtak és azokat katonai szállítmányként lefoglalták.

Usakov azt hangoztatta, hogy a szállítmány a szíriai megrendelőké, ezért annak visszaszerzése rájuk tartozik. Korábban Moszkva azt követelte, hogy Ankara neki szolgáltassa vissza a radarberendezéseket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...