2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

A Szberbank elpróbálta az amerikai IT-programokról történő lekapcsolást – orosz lapértesülés

Gyakorlaton próbálták el a múlt héten a Szberbanknál, hogy milyen lenne a működés abban az esetben, ha Oroszországot leválasztanák az amerikai informatikai infrastruktúráról – közölte kedden a Kommerszant című napilap kormányzati és számítástechnikai piaci forrásokra hivatkozva.

A technológiai tesztet a lap szerint azt követően tartották meg az orosz állami bank- és pénzügyi szolgáltatónál, hogy jelentések szerint az Egyesült Államok fontolóra vette az új IT-technológiák oroszországi szállításának és a korábbiak támogatásának leállítását abban az esetben, ha Moszkva támadást indítana Ukrajna ellen.

A Szberbank a publikáció szerint az olyan informatikai cégek programjairól történő lekapcsolást próbálta el, mint a Microsoft, az Nvidia, a VMware, az SAP, az Oracle és az Intel. A cikkben említett informatikai vállalatok, valamint a Szberbank és más nagy orosz bankok nem kívánták kommentálni az értesülést.

Az SAP azt közölte, hogy nem tudott a gyakorlatról, az Nvidia pedig azt hangoztatta, hogy “az üzlet nem tartozik a politikához”.

A Reuters brit hírügynökség január közepén jelentette, hogy az amerikai hatóságok figyelmeztették a mikroelektronikai gyártókat: Ukrajna lerohanása esetén betilthatják az Oroszországba irányuló szállításokat. A korlátozások nemcsak az Egyesült Államokban gyártott termékeket érinthetik, hanem azokat is, amelyeket máshol amerikai technológiával gyártanak. A Kommerszant forrásai szerint ezek a kijelentések aggodalmat keltettek az orosz kormányban.

A Kommerszant által megszólaltatott szakértők úgy vélekedtek, az orosz vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy át kell állniuk az orosz elektronikai és szoftvergyártók termékeire.

“A külpolitikai helyzet súlyosbodásával kapcsolatban már nem egyszerűen az importhelyettesítés szükségességéről beszélünk, hanem arról, hogy mennyi időnk van még hátra ehhez” – mondta Renat Lasin, az orosz szoftverfejlesztők szövetségének (Otyecsesztvennij Szoft) igazgatója.

A Kommerszant szerint a Szberbank már a szankciókkal történt fenyegetések előtt is érdekelt volt abban, hogy csökkentse informatikai infrastruktúráinak függőségét az amerikai cégektől. 2021 októberében a bank felső vezetése IT-cégek vezetőivel zárt ülésen vitatta meg az orosz technológiára történő áttérést a mesterséges intelligencia fejlesztését célzó projektekben.

A Szberbanké Oroszország egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a Cristofari, amely az amerikai Nvidia hardverjén fut.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...