2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

A svéd parlament szerint nem zárható ki egy Svédország elleni orosz támadás

Nem zárható ki teljesen egy Svédország elleni orosz támadás – közölte vasárnap az SVT svéd állami televízió az ország parlamenti védelmi bizottsága által készített jelentésre hivatkozva.

“Nem zárható ki egy Svédország elleni fegyveres támadás” – idézte a csatorna a dokumentumot.

“Oroszország is tovább csökkentette a katonai erő alkalmazásával kapcsolatos küszöbét, és magas politikai és katonai kockázatvállalási hajlandóságot mutat” – áll a dokumentumban az SVT szerint.

“Oroszország továbbra is képes arra, hogy légi, tengeri erőkkel, nagy hatótávolságú fegyverekkel vagy nukleáris fegyverekkel hadműveleteket hajtson végre Svédország ellen”.

A jelentést hétfőn mutatják be a nyilvánosságnak. Az SVT egy meg nem nevezett, a dokumentumon dolgozó személyt idézett, aki szerint a tisztviselők “egyértelmű jelzést kívánnak küldeni Oroszországnak”.

Svédország tavaly Oroszország Ukrajnában zajló katonai műveletére hivatkozva elállt a régóta követett semleges politikájától, és kérte felvételét a NATO-ba.

A jelentkezési folyamat azóta megrekedt, mivel Magyarország és Törökország eddig elutasította a skandináv ország pályázatának jóváhagyását.

Svédország az év elején bejelentette, hogy drasztikusan meg kívánja növelni védelmi költségvetését, április-májusban pedig több mint 25 éve a legnagyobb hadgyakorlatot tartotta.

Stockholm nehézfegyvereket szállított Kijevnek, és ígéretet tett arra, hogy leszállítja a német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat és Archer mobil tüzérségi lövegeket.

Oroszország többször is kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek a nyugati országokat de facto a konfliktus közvetlen részeseivé teszik. Moszkva azt is hangsúlyozta, hogy a NATO folyamatos bővítése további eszkalációhoz vezetne, és ellenintézkedéseket ígért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó