2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

A sport átpolitizálása válságot okoz az olimpiai mozgalomban – sportminiszter

A sport átpolitizálása válságot szít az olimpiai mozgalomban, de Oroszország továbbra is ki fog állni a barátság és a szabályok tiszteletben tartásának elvei mellett – mondta Oleg Maticin orosz sportminiszter.

Az orosz és belarusz sportolókat továbbra is eltiltják a legkülönbözőbb sportágaktól világszerte, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február végén ilyen ajánlást tett az ukrajnai konfliktus miatt.

Már olyan felvetések is napvilágot láttak, mint például Craig Reedie, a NOB tiszteletbeli tagja, miszerint az orosz és belarusz sportolók kénytelenek lesznek kihagyni a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, mert nem kapnak időben engedélyt a kvalifikációs versenyekre.

Maticin orosz sportminiszter reményét fejezte ki, hogy ezek a félelmek nem válnak valósággá, de ugyanakkor szembeszállt azokkal a “politikai” erőkkel, amelyek az orosz és belarusz sportellenes szankciókat mozgatják.

“Remélem, hogy döntés születik sportolóinknak a [2024-es] olimpiai játékokra való kijutásáról, nem lehet tovább politizálni a sportot úgy, ahogyan most teszik, ez válságot generál magában az olimpiai mozgalomban” – mondta Maticin egy csütörtöki minszki konferencián.

A sportminiszter utalt a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) közelmúltbeli döntésére, amely szerint az orosz és belarusz sportolókra vonatkozó tilalmat visszavonja, és engedélyezi, hogy nemzeti zászlójukkal és himnuszukkal térjenek vissza a versenyekre.

“Remélem, mások is követni fogják ezt a példát” – mondta Maticin a TASZSZ hírügynökség szerint. “De együtt kell élnünk a létező valósággal, valójában új modelleket hozunk létre a sport szervezésére az országainkban, miközben nagyon fontos szempont a modern felszerelések biztosítása [a sportolóknak].

“Az olimpiai alapelvek a barátság, a szabályok tiszteletben tartása és a kultúra. Olyan korban élünk, amikor ezeket a lehetőségeket meg kell valósítanunk.”

Maticin szerint más országok Oroszország és Belarusz felé fognak tekinteni, és arra, hogy képesek ellenállni a rájuk kirótt szankcióknak.

“Most más országok azt figyelik, hogy hogyan küzdjük le ezt a válságot – bármelyik országot érintheti, ha a NOB olyan erős sportnemzeteket vesz célba, mint Oroszország és Belarusz” – mondta Maticin.

“Ha mi kiállunk, az garancia arra, hogy az olimpiai mozgalom fennmarad, ha van lehetőség arra, hogy valamilyen módon megrendüljünk, 100%, hogy más országok nem tudnak ellenállni a nemzetközi nyomásnak.

“Ezért a hangunkat hallatnunk kell, a média is fontos szempont…”. Az olimpikonjaink, a sporthőseink hangjának hangosnak és egyértelműnek kell lennie, nem csak a tisztviselők hangjának”.”

Az orosz sporttisztviselők bírálták a NOB azon ajánlását, hogy az orosz és belarusz sportolókat lehetőség szerint ki kell zárni a világversenyekről.

Különösen Thomas Bach NOB-elnököt vádolták azzal, hogy hagyja, hogy a politika aláássa a sportolók jogait, a kitiltásokat pedig diszkriminatívnak minősítették.

Az orosz magasugró olimpiai bajnoknő, Marija Laszickene nyíltan bírálta Bachot, és “képmutatónak” nevezte az álláspontját.

Maticin sürgette a NOB vezetőjét, hogy hallgassa meg az olyan orosz sportolók hangját, mint Laszickene, akik szenvednek a széleskörű eltiltások miatt.

“Hallgassuk meg az olimpikonok hangját” – mondta Maticin. “Ahogy Thomas Bach mondja, az olimpikonok az olimpiai mozgalom szíve.

“Akkor tisztelnünk kell a hőseinket, az olimpikonjainkat. Azt mondják, hogy nem szabad őket korlátozni vagy diszkriminálni valamilyen politikai okokból”.

Bach a múlt hónapban az olasz médiának adott kommentárjában azt mondta, hogy az orosz és belarusz versenyzők visszatérhetnek a nemzetközi versenyekre, de csak akkor, ha hajlandóak “elhatárolódni” kormányaik intézkedéseitől.

Ezek a megjegyzések azonnal ellenállásba ütköztek Oroszországban, ahol az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) elnöke, Sztanyiszlav Pozsdnyakov szerint az ilyen követelések sértik az Olimpiai Chartát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...