2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

A Siemens helyett Irán szállíthat gázturbinákat Oroszországnak

Moszkva és Teherán olyan megállapodást kötött, amelynek értelmében az Iszlám Köztársaság 40 hazai gyártású gázturbinát adna el Oroszországnak – közölte Reza Noushadi, az iráni gázipari mérnöki és fejlesztési vállalat vezérigazgatója vasárnap a Shana hírügynökségével.

Noushadi szerint Irán jelenleg képes önállóan előállítani “a … gáziparban szükséges berendezések 85 százalékát”. Ez a képesség tette lehetővé, hogy aláírja a szerződést Moszkvával – tette hozzá.

A vezérigazgató nem árulta el, hogy pontosan mikor kötötték meg az üzletet, és mikor érkeznek a turbinák Oroszországba.

Orosz tisztviselők egyelőre nem kommentálták Noushadi kijelentéseit. A fejleményre azért került sor, mert az Egyesült Államok és szövetségesei szankciós politikája megrongálta az Oroszország és nyugati berendezésszállítói közötti ipari kapcsolatokat. Az év elején a Gazprom állami energiaipari óriásvállalatnak fokozatosan csökkentenie kellett az Európába irányuló gázszállításokat az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül a turbinák karbantartásával kapcsolatos műszaki problémák miatt.

A problémák az Oroszországgal szembeni szankciók miatt merültek fel, amelyek megakadályozták egyes berendezések karbantartását és a pótalkatrészek szállítását – közölte akkor a vállalat. Az egyik ilyen turbina, amelyet eredetileg a német Siemens szállított Oroszországnak, Ottawa szankciós politikája miatt Kanadában rekedt, ahová karbantartásra küldték. Berlinnek végül sikerült visszaszereznie, de Németországból soha nem szállították el Oroszországba.

Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2, amelyet Berlin ellenállása miatt még nem indítottak el, jelenleg nem üzemel, mivel mindkét vezeték szivárgott egy tenger alatti robbanássorozat miatt, amelyet sok nemzet szabotázscselekménynek tart.

Mindeközben Oroszország bővíti gazdasági együttműködését Iránnal. Szeptember végén az iráni olajminisztérium bejelentette, hogy napi kilencmillió köbméter gázt kíván vásárolni Oroszországtól Azerbajdzsánon keresztül saját szükségleteihez, valamint további napi hatmillió köbméter gázt egy csereegyezmény keretében, amelynek értelmében a gázt az iráni cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokról exportálnák tovább a többi országba.

A bejelentésre akkor került sor, amikor Teherán nyilvánosságra hozta a Nemzeti Iráni Olajtársaság (NIOC) és a Gazprom között júliusban kötött megállapodás részleteit. A megállapodás az olaj- és gázipari infrastruktúra fejlesztése terén való együttműködésről szól, beleértve az LNG-terminálok és gázvezetékek építését – közölték iráni tisztviselők. A megállapodás értéke a helyi média szerint 40 milliárd dollár.

Pénteken Irán oroszországi nagykövete, Kazem Dzsalali újságíróknak azt is elmondta, hogy az Iszlám Köztársaság az orosz gabonaimport növelését tervezi, és a legnagyobb importőrré kíván válni. “Tavaly, azt hiszem, a második helyen álltunk az Oroszországból történő vásárlásokban. Jövőre, azt hiszem, az első helyen fogunk állni” – mondta a diplomata a nemrégiben megrendezett “Made in Russia” fórumon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.