2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

A Roszatom magyar beszállítókkal kíván együttműködni

AtomA Roszatom orosz atomenergiaipari konszern tevékenységében prioritást élvez a helyi cégekkel való együttműködés, a jövőben magyar beszállítókkal is közösen dolgoznának a különböző atomerőművi projektjeik kivitelezésében – hangsúlyozta Ivan Dibov, az orosz állami konszern magyarországi irodáját működtető leányvállalat, a  Rusatom Overseas alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Elmondta: a Roszatom napokban megnyíló budapesti irodájának kiemelt feladata lesz a magyar partnerekkel való együttműködés hatékonyságának növelése, hamarosan közzéteszik a helyi beszállítók keresésére irányuló szándékukat, és terveik szerint a jövő év elején tárgyalnak a lehetőségekről a szóba jöhető magyar cégekkel. Az alelnök hangsúlyozta: nemcsak magyarországi atomenergetikai beruházásban kapnának megbízást a magyar beszállítók, hanem a világ különböző részén épülő atomerőműveikben is, jelenleg Oroszországon kívül 19 blokk kivitelezésében vesznek részt.

A sajtótájékoztatón Ivo Kouklik, a Rusatom Overseas alelnöke hangsúlyozta, hogy a Roszatom stratégiájában a lokális szereplők feltárása és a velük való együttműködés kiemelt projekt. Csehországban például az ottani atomerőmű bővítésére kiírt tenderen a beadott ajánlatukban a cseh kivitelezők részaránya 70 százalékot tenne ki.

Elsősorban tervező, építőipari, és gyártó cégekkel dolgoznak közösen. Egy kérdésre jelezte: nem változtatnak a csehországi atomerőmű bővítésére beadott ajánlatukon annak ellenére sem, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az amerikai kivitelező mellett lobbizott.

{phocagallery view=category|categoryid=39|imageid=174|detail=1|pluginlink=0|type=2}

A Roszatom budapesti irodájának megnyitója. Kép: MTI

Szintén kérdésre válaszolva Ivan Dibov közölte, hogy a paksi atomerőmű tenderen rész kívánnak venni, de a tenderezés előtt az ezzel kapcsolatos üzleti számításaikat nem hozzák nyilvánosságra, hasonlóan a konkurenciához. Hozzátette: számítanak rá, hogy a paksi bővítésre vonatkozó tender hamarosan megjelenik.

A Roszatom nemrégiben bejegyeztette globális hálózatának újabb irodáját, ezúttal Budapesten. A képviseletet a Roszatom marketing cége, a Rusatom Overseas Zrt. fióktelepe látja el.

A Rusatom Overseas Zrt.-t 2011-ben alapítottak az orosz nukleáris technológiák külföldi terjesztésének elősegítésére. A társaság eddig Ukrajnában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Szingapúrban, Szlovákiában és Csehországban nyitott irodát.

A magyarországi iroda egyebek mellett felel az orosz atomipari vállalatok érdekeinek képviseletéért Magyarországon, illetve a magyar cégek bevonásáért a Roszatom globális beszállítói hálózatába.

A Roszatom atomenergetikai állami vállalatcsoport több mint 250 céget és tudományos szervezetet egyesít. Jelenleg a Roszatom 28 atomerőmű-blokkot épít, ebből 19 Oroszországon kívül.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...