2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

A Reuters össztűz alá került Ukrajnában, mert képeket közölt a légvédelem helyéről

A Reuters hírügynökség ellen vizsgálatot indítanak Ukrajnában, amiért olyan fotókat tettek közzé, amelyeken a légvédelmi rendszerek láthatóak működés közben – közölte Jurij Ihnat, a légierő szóvivője.

A hírügynökség által vasárnap közzétett fotókon úgy tűnt, hogy az ukrán légvédelmi erők célpontokat támadnak a főváros közelében. Az egyik képen egy robbanás volt látható az éjszakai égbolton, és egy lakott területről érkező rakéta nyoma. A sorozatot a Reuters fotósa, Gleb Garanics készítette, aki Kijevben tartózkodik.

“Még nem volt alkalmam tanulmányozni [a képeket], de végül is azok az emberek, akiknek az a dolguk, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzanak, foglalkozni fognak velük” – idézte Ihnat szavait vasárnap a Strana.ua hírportál.

A képen látható az ukrán légvédelem pontos helye.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal az Oroszországgal való legújabb konfliktus kezdete után szigorú tilalmat rendelt el az ellenségeskedésekkel kapcsolatos bizonyos képek, köztük a légvédelmi elfogásokról és célpontokról készült felvételek közlésére és közzétételére.

A jogsértők az ukrán törvények szerint akár 12 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Több újságíró is panaszkodott arra, hogy az ország titkosszolgálatai brutálisan bántak velük, és kiutasították őket Ukrajnából, mert a szigorú szabályokat megszegve tudósítottak az eseményekről.

Május végén az ukrán SZBU biztonsági szolgálata arról számolt be, hogy négy női “blogger” ellen emeltek vádat, amiért online képeket osztottak meg a Kijev feletti légvédelmi tűzről. Bűnösnek vallották magukat, és augusztusban ötéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket.

Júniusban az SZBU közölte, hogy több mint 200 személyt vizsgálnak a tilalom megsértése miatt, és 190 esetben indult eljárás. Azt állították, hogy a legtöbb vád alá helyezett személy a képmegosztással Ukrajna háborús erőfeszítéseit akarta aláásni és támogatni az orosz hadsereget.

A moszkvai védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az ukrán állításokat, miszerint a hétvégén orosz drónokat lőttek le Kijev felett. Moszkva korábban arról számolt be, hogy támadásokat indítottak katonai célpontok ellen az ukrán fővárosban.

Oroszország gyakran figyelmeztetett arra, hogy az ukrán hadsereg veszélyezteti a civileket azzal, hogy légvédelmi rakétákat helyez el lakott területeken. Ihnat azt állította, hogy a légierő kénytelen volt eszközöket telepíteni a városok belsejébe, mivel nem volt elég fegyverrendszer a védelmükhöz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó