2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

A Pentagon bemutatta a legújabb stratégiai lopakodó bombázóját

Több mint 30 év után először mutatott be pénteken az amerikai légierő egy új stratégiai lopakodó bombázót. A több mint félmilliárd dollárra becsült költségű B-21 Raider még nem teljesítette szűzrepülését.

A Northrop Grumman bombázóját, amely hagyományos és nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas, a kaliforniai Palmdale-ben található Air Force 42-es üzemében tartott ünnepségen mutatták be. Az eseményen részt vettek a Pentagon magas rangú tisztviselői, köztük Lloyd Austin védelmi miniszter.

Austin úgy üdvözölte a B-21 Raidert, mint “Amerika azon elszántságának megtestesülését, hogy megvédje a köztársaságot, amelyet mindannyian szeretünk”, hozzátéve:

“Ez az elrettentés amerikai módra”.

Amikor 2015-ben először jelentették be a Raiderre vonatkozó szerződést, Deborah Lee James, a légierő akkori államtitkára azt állította, hogy az Egyesült Államoknak szüksége van egy új bombázóra, “amely lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal bonyolultabb fenyegetésekkel szálljunk szembe, például azokkal a fenyegetésekkel, amelyekkel – félelmünk szerint – egy napon Kína, Oroszország részéről kell szembenéznünk”.

A lopakodó bombázó várhatóan 2023-ban hajtja végre szűzrepülését. Az amerikai légierő eredetileg azt remélte, hogy a repülőgép már 2019-ben felszállhat, de ezt 2021 decemberére, majd 2022 közepére halasztották.

Az eredeti tervek szerint darabonként 550 millió dollárba került volna, de az évek során az infláció miatt 692 millió dollárra duzzadt az ára. A légierő összesen legalább 100 gép beszerzését tervezi. A Bloomberg 2021-ben arról számolt be, hogy a B-21-es program fejlesztésének, beszerzésének és üzemeltetésének támogatásának teljes költsége 30 év alatt valószínűleg legalább 203 milliárd dollárjába fog kerülni az adófizetőknek.

2022 áprilisában azonban a B-21-es projekt előrehaladását kommentálva Adam Smith amerikai kongresszusi képviselő, aki a képviselőház fegyveres erők bizottságának elnöke, azt mondta, hogy a légierő úgy tűnik, “megtanulta a leckét” az F-35-ös programból – amely arról vált hírhedtté, hogy jelentősen túllépte a költségvetését. A kormányzati elszámoltatási hivatal 2021-ben arra figyelmeztetett, hogy a teljes hadsereg éves költségtúllépése 2036-ra megközelítheti a 6 milliárd dollárt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...