2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

A norvég miniszterelnök: a romló kapcsolatok Oroszországgal magasabb munkanélküliséget okoznak

A norvég miniszterelnök: a romló kapcsolatok Oroszországgal magasabb munkanélküliséget okoznak

Mikor Oroszország – válaszul az EU-s szankciókra- importtilalmat vezetett be az európai mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekére, az a halászati-ágazatot is érintette, így Norvégiát is, az ország elveszítette a legnagyobb hal-felvásárolóját.

Oslo – szeptember 6 – Itar Tass –

A romló kapcsolatok Oroszország és a Nyugat között magasabb munkanélküliséghez vezetnek az északi Norvégiában, – idézte a a Dagens Naeringsliv nevű üzleti lap Erna Solberg norvég miniszterelnököt, aki szombaton nyilatkozta ezt.

A miniszterelnök a Sarkkörön túli Tromso városában, egy, a Konzervatív Párt által rendezett konferenciára érkezett a Newportban (Wles) tartott NATO csúcsról, melyen előző nap vett részt.

Az ukrajnai helyzet, mely a NATO csúcs fókuszában volt. aggasztja a norvég népet, különösen Norvégia északi régiójának lakóit, lévén a feszültségnek a Nyugat és Oroszország között nagyon negatív gazdasági hatásai vannak rájuk nézve és kollektíven az egész norvég gazdaság érdekeire vetítve is – mondotta a norvég miniszterelnök.

Norvégia határos Oroszországgal- A két államnak sok száz éves kereskedelmi tradíciói vannak egymással. 2OO6-ban fogadtak el egy fejlesztési stratégiát, mely értelmében az északi norvég területek fejlesztése az Oroszországgal való együttműködésen alapul, mely Norvégiát partneri státuszba helyezte.

Az aktuális helyzetnek határozottan van egy nagyon erős hatása Norvégia kereskedelmére és az energia szektorra – mondta a norvég miniszterelnök – hozzátéve, hogy miután Norvégia csatlakozott az EU-s szankciókhoz Oroszország ellen, azonnali munkanélküliségi-ráta emelkedés alakult ki és ha új szankciók lesznek alkalmazva Oroszország ellen, akkor ez a spirál fel fog gyorsulni a norvég gazdaságban.

Mikor Oroszország – válasz szankcióként – bevezette az európai élelmiszer-import tilalmat, Norvégia elveszítette a legnagyobb halászati felvásárlójának piacát. Így Norvégia nem szeretne hozzájárulni a kapcsolatok rosszabbításához Oroszországgal, de szeretné visszakapni régi együttműködő és kiszámítható orosz kapcsolatait – mondta el a norvég miniszterelnök. Norvégia szándékozik folytatni az együttműködést, beleértve a halászati erőforrások menedzsmentjét is – adta hozzá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...