2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

A NOB vizsgálja az orosz kérést, hogy az ázsiai szövetségeknél versenyeznének inkább

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvizsgálja az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) javaslatát, amely szerint orosz és belarusz sportolóknak engedélyeznék, hogy részt vegyenek a szervezet égisze alatt megrendezett versenyeken. A bejelentés a 11. olimpiai csúcstalálkozó pénteken kiadott nyilatkozatának részeként hangzott el.

A NOB szerint a csúcstalálkozó résztvevői “egyhangúlag megállapodtak” abban, hogy tovább vizsgálják a Tanács megbízott elnökének javaslatát, amely “megkönnyítené az orosz és belarusz sportolók részvételét a fennhatósága alatt zajló ázsiai versenyeken, tiszteletben tartva a hatályos szankciókat”.

“Ezt a kezdeményezést [a] NOB konzultációs hívások következő fordulójában a NOB-tagokkal, a sportolók képviselőivel, a nemzetközi szövetségekkel és a nemzeti olimpiai bizottságokkal megvitatják” – tette hozzá a NOB nyilatkozata.

Az orosz és belarusz sportolók jelenleg számos nemzetközi versenyről vannak kizárva a NOB február 28-án kiadott ajánlása nyomán.

A pénteki nyilatkozat megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországra és Belaruszra kivetett “szankciók” továbbra is érvényben maradnak.

Ezek közé tartozik, hogy a két országot megfosztják a nagy nemzetközi sportesemények rendezésének jogától, valamint hogy nemzeti szimbólumaikat – köztük a zászlókat és himnuszokat – kitiltják a sporteseményekről és találkozókról.

A NOB szerint a szankciókat a svájci Lausanne-ban, az Olimpiai Házban tartott csúcstalálkozó résztvevőinek “túlnyomó többsége” továbbra is támogatta.

A NOB azzal érvelt, hogy a Moszkva ukrajnai katonai akciója nyomán Oroszország és Belarusz ellen hozott intézkedései két kategóriára oszthatók: a politikai vezetésnek szóló “szankciókra” és a sportolóknak szóló “védőintézkedésekre”.

A NOB azt állítja, hogy az orosz és belarusz sportolók felfüggesztése biztosítja a versenyek integritásának megőrzését, miközben megvédi a két ország sportolóit a feltételezett ellenségeskedéstől, amellyel a külföldi versenyeken szembesülnének az ukrán provokátoroktól.

Thomas Bach NOB-elnök a héten ismét elismerte, hogy a szervezet “saját értékeivel és küldetésével szemben cselekszik” azzal, hogy azt ajánlotta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy ne hívjanak meg orosz és belarusz sportolókat az eseményekre.

A NOB pénteki nyilatkozata tudomásul vette Emmanuel Macron francia elnök közelmúltbeli megjegyzéseit – aki azt állította, hogy a politika és a sport nem keveredhet.

A dilemma megoldására az OCA és annak megbízott elnöke, az indiai Randhir Singh tett javaslatot.

“A vita során az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) megbízott elnöke kijelentette, hogy az ázsiai kontinensen már nem állnak fenn a védőintézkedések indokai” – közölte a NOB.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...