2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

A NOB elnöke Ukrajnát bírálja és felszólította, hogy ne gyakoroljon nyomást más országokra

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a hírek szerint felszólította Kijevet, hogy hagyjon fel a 2024-es párizsi játékok bojkottjára irányuló felhívásokkal.

Ukrajna azt állította, hogy az orosz és belorusz sportolók versenyzésének engedélyezése Moszkva katonai hadműveletét segítené elő – ezt az állítást a NOB rágalmazásként utasította vissza.

Az ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökének, Vagyim Hutcajtnak küldött és több médium által is látott levelében Bach felszólította a kijevi hatóságokat, hogy fejezzék be a nyári játékokkal kapcsolatos fenyegetőzéseiket, és tartózkodjanak attól, hogy más országokat bojkottra kényszerítsenek.

Bach megjegyezte, hogy az orosz és belorusz sportolók semleges zászló alatti részvételéről a 2024-es játékokon “még konkrétan nem is tárgyaltak”. Utalt arra is, hogy Hutcajt más országok olimpiai bizottságoknak címzett levelét idő előtt küldték el, ami számos NOB-tag körében megdöbbenést keltett.

“Az ebben a korai szakaszban a többi bizottságnak, a nemzetközi szövetségeknek, a NOB-tagoknak és a leendő olimpiai házigazdának küldött levelét, amelyben nyomást gyakorol rájuk, hogy nyilvánosan próbálja befolyásolni a döntéshozatalukat, a nagy többségük legalábbis rendkívül sajnálatosnak érzékelte” – írta Bach.

A NOB elnöke állítólag emlékeztette Kijevet, hogy a bojkott az Olimpiai Charta megsértése, amely “minden Nemzeti Olimpiai Bizottságot arra kötelez, hogy ‘sportolók küldésével vegyen részt az olimpiai játékokon'”.

Bach elítélte továbbá több ukrán tisztségviselő “rágalmazó kijelentéseit”, akik azzal vádolták a NOB-ot, hogy “a háború, a gyilkosság és a pusztítás támogatója”. A múlt hónapban a szervezet tagadta azokat az ukrán állításokat, hogy kenőpénzt fogadott el Moszkvától, és figyelmeztetett, hogy az ilyen állítások nem vezetnek konstruktív vitához.

Januárban a NOB bejelentette, hogy megvizsgálja, miként lehetne lehetővé tenni, hogy az orosz és belorusz sportolók semleges zászló alatt vegyenek részt a 2024-es párizsi játékokon. Magas rangú ukrán tisztviselők, köztük Volodimir Zelenszkij elnök, a hírre reagálva megfogadták, hogy lobbizni fognak az esemény bojkottjáért. Többször is ragaszkodtak ahhoz, hogy az orosz és belorusz sportolókat elszigeteljék minden nemzetközi sporteseménytől.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó