2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

A New York Times forrásai szerint is az ukrán kormány ölette meg Darja Duginát

Amerikai kémek úgy vélik, hogy a Darja Dugina  orosz újságírónő halálát okozó moszkvai autós merényletet augusztusban az ukrán kormány engedélyezte – jelentette szerdán a New York Times. A névtelenül nyilatkozó hírszerzők azt is állították, hogy Washington semmilyen módon nem volt érintett, ellenezte volna az akciót, ha tudott volna róla, és utólag “elmarasztalta” Kijevet, bár ezek közül az állítások közül egyiket sem lehet függetlenül ellenőrizni.

Dugina augusztus 20-án halt meg, amikor az általa vezetett autó felrobbant Moszkva külvárosában. Az orosz hatóságok Kijevet hibáztatták, és két ukrán állampolgárt neveztek meg gyanúsítottként, de soha nem vádolták meg az Egyesült Államokat azzal, hogy bármilyen szerepe lett volna a merényletben.

“Az Egyesült Államok nem vett részt a támadásban, sem hírszerzési információkkal, sem más segítséggel” – mondták a névtelenül nyilatkozó tisztviselők a Timesnak. Azt is “elmondták, hogy nem tudtak előre a műveletről, és ellenezték volna a gyilkosságot, ha konzultáltak volna velük” – áll a Julian E. Barnes, Adam Goldman, Adam Entous és Michael Schwirtz által jegyzett cikkben.

A Times szerint az ukrán bűnrészesség “szorosan vett értékelését” a múlt héten megosztották az amerikai kormánnyal. A kémek állítólag aggódtak amiatt, hogy egy ilyen “titkos hadjárat” “kiszélesítheti a konfliktust”, és “frusztráltak amiatt, hogy Ukrajna nem átlátható a katonai és titkos terveivel kapcsolatban, különösen orosz területen”.

“Bár Oroszország nem torolta meg konkrét módon a merényletet, az USA-t aggasztja, hogy az ilyen támadásoknak – bár nagy a szimbolikus értékük – kevés közvetlen hatása van a harctéren, és arra provokálhatják Moszkvát, hogy saját csapásokat hajtson végre magas rangú ukrán tisztviselők ellen”, akik közül néhányan “kevésbé védettek”, mint Volodimir Zelenszkij elnök – írta a Times.

A névtelen kémek nem árulták el, hogy Kijevben ki engedélyezhette a merényletet, ki hajtotta végre, hogy Zelenszkij aláírta-e azt, hogy ki adta át Washingtonból a “figyelmeztetéseket” kinek Ukrajnában, vagy hogy mi lehetett Ukrajna válasza.

Az egyik ukrán tisztviselő, aki nyilatkozott a Timesnak, Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója volt, aki kezdetben ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnának “semmi köze ehhez”. Podoljak a múlt hónapban az ukrán médiának azt is elmondta, hogy az oroszbarát tisztviselők és civilek célzott megölése “biztosan nem terror vagy szigorúan véve nem bűncselekmény”.

Amikor a Times kedden megkérdezte Podoljakot az új amerikai hírszerzési értékelésről, azt mondta, hogy “minden háborús idejű gyilkosságnak valamilyen gyakorlati jelentőséggel kell bírnia valamelyik országban”, és hogy “olyan valaki, mint Dugina, nem taktikai vagy stratégiai célpont Ukrajna számára”.

“Vannak más célpontjaink Ukrajna területén” – mondta – “kollaboránsokra és az orosz parancsnokság képviselőire gondolok, akiknek lehet értékük az ebben a programban dolgozó különleges szolgálataink tagjai számára, de Dugina biztosan nem”.

Az amerikai hírügynökség Duginát “egy prominens orosz nacionalista”, Alekszandr Dugin lányaként írta le, aki maga is “az agresszív, imperialista Oroszország egyik vezető híve”. Megjegyezte azt is, hogy az USA és az EU szankciókkal sújtotta, mert “orosz propagandát terjesztett Ukrajnáról”, és osztotta apja világnézetét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...