2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette be a hágai székhelyű bíróság pénteken.

A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin és Maria Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman “letartóztatásáról” szóló határozatai jogilag semmisek – közölte Maria Zaharova külügyminisztériumi szóvivő a Telegram-csatornáján.

“A Nemzetközi Büntetőbíróság határozatainak nincs jelentősége országunk számára, többek között jogi szempontból sem” – hangsúlyozta a diplomata.

Oroszország, mivel nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának, nem vállal kötelezettségeket abból – mondta a szóvivő.

“Oroszország nem működik együtt ezzel a szervvel, és a Nemzetközi Bíróságtól érkező esetleges letartóztatási “előírások” jogilag semmisek lesznek számunkra” – mondta Zaharova.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Oroszország nem ismeri el az ICC-t és annak joghatóságát. Elmondta, hogy évek óta sem a nemzetközi igazságszolgáltatási szervek – még azok sem, amelyeket Moszkva nem ismer el -, sem a nemzetközi közösség más tagjai nem fordítottak figyelmet arra, hogy Donbasszban az ukrán nacionalisták pusztítják a polgári infrastruktúrát és gyilkolják a civileket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó