2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

A nemzetközi megfigyelők nem tapasztaltak jogsértéseket az orosz választásokon

SzavazásNem tapasztaltak durva jogsértéseket a vasárnapi orosz parlamenti választáson az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) által meghívott külföldi megfigyelők, a parlamentbe jutásért versengő ellenzéki pártok képviselői és jogvédők azonban számos visszaélésről számoltak be. A CIK által meghívott külföldi megfigyelők nevében nyilatkozó lengyel szakértő, Mateus Piszkorszki a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy “a megfigyelők észrevételei nem annyira a szabálysértésekre, mint a technikai hiányosságokra vonatkoztak”. A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) megfigyelői törvényesnek, a Független Államok Közösségének képviselői demokratikusnak ítélték az oroszországi választásokat.
Az EBESZ megfigyelőcsoportja keddig nem véleményezi az oroszországi parlamenti választást. A nemzetközi szervezet keretén belül három magyar képviselő – egyikük például Habarovszkban – vesz részt a szervezet ellenőrző munkájában. A egyik legrégebbi orosz jogvédő szervezet, a moszkvai Helsinki Bizottság elnöke a nemzetközi megfigyelőkkel ellentétben az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy a választások antidemokratikusak voltak és egyáltalán nem nevezhetőek szabadnak. Ljudmila Alekszejeva nehezményezte, hogy megfigyelőket akadályozták az ellenőrzésben. “Mivel az igazságügyi tárca több pártot nem volt hajlandó nyilvántartásba venni, a választók többsége képviselet nélkül maradt a parlamentben” – állapította meg.

A választások idején több ellenzéki megmozdulást feloszlatott a rendőrség, illetve több engedély nélkül tüntetőt őrizetbe vettek, köztük a Vörös tér mellett a Baloldali Front tagjait. A Győzelem téren lezajlott megmozdulások szervezői szerint a rendőrség 100 aktivistát állított elő. A sajtó működése is akadályokba ütközött: reggeltől nem lehetett például elérni az Echo Moszkvi Rádió, és a Golosz jogvédő szervezet honlapját és számos független médium internetes oldala sem működött. A Szabadság Rádió orosz nyelvű adásának egyik munkatársát például nem engedték be a Központi Választási Bizottságba, a Memorial jogvédő csoport tagját pedig, aki a Jabloko párt megfigyelőjeként tevékenykedett, a szavazatok számlálásából zárták ki.
Az előzetes eredmények szerint parlamentbe jutó pártok – a kormányzó Egységes Oroszország kivételével – számos visszaélést jeleztek és élesen bírálták a választás lebonyolítását. A kommunista párt elnöke, Gennagyij Zjuganov szerint ” ilyen szenny a választásokon még Borisz Jelcin idején sem volt”. Azzal vádolta a rendőrséget, hogy ahelyett, hogy a rendre vigyáztak volna, takargatták a legdurvább jogsértéseket.
Az Igazságos Oroszország egy képviselőjének a megverését jelentette. Vlagyimir Zsirinovszkij,a  Liberális Demokrata Párt elnöke közölte, hogy számos visszaélés miatt tettek feljelentést.
Leonyid Iljicsev, a Központi Választási Bizottság alelnöke szerint a hozzájuk beérkezett panaszok nem a választási bizottságokra vonatkoztak.

Parlamenti választások percről-percre az Orosz Híreken!

06:00 Oroszország választ

10:13 Az Echo Moszkvi rádió oldalát hackertámadás érte a választások napján

12:09 A hatóságok lezárták a Vörös-teret

12:26 Dmitrij Medvegyev orosz elnök is leadta szavazatát (videó)

15:46 Nyugalomban zajlanak a választások Oroszországban

20:42 Putyin pártja az élen, előzetes eredmények

22:18 Medvegyev: az előzetes eredmények tükrözik a politikai erőviszonyokat az országban

23:32 Választások: 50% felett Putyin Egységes Oroszországa

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...