2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A német védelmi miniszter az amerikai elnökválasztások “legrosszabb forgatókönyvére” figyelmeztet

Az európai NATO-tagok a 2024-es amerikai választások után nehézségekbe ütközhetnek Kijev támogatásában az Oroszországgal fennálló konfliktusban – figyelmeztetett Boris Pistorius német védelmi miniszter. Washington Ukrajnának nyújtott támogatása az eredménytől függetlenül valószínűleg csökkenni fog – mondta a Welt am Sonntag című lapnak adott, szombaton megjelent interjúban.

Az Egyesült Államoknak 2024 után nagyobb figyelmet kell fordítania az indo-csendes-óceáni térségre, még akkor is, ha egy “Európa-párti” elnök nyeri a választásokat – mondta Pistorius, míg a legrosszabb forgatókönyv a Nyugat Kijevnek nyújtott támogatásának végét jelentheti – figyelmeztetett.

“Amennyiben a legrosszabb [forgatókönyv] valósul meg, és egy Európától és a NATO-tól elhatárolódó amerikai elnök költözik a Fehér Házba, olyan kihívások elé nézünk, amelyek jelenleg elképzelhetetlenek” – mondta Pistorius.

Európának akkor “kompenzálnia” kell majd a katonai blokk védelme iránti csökkentett amerikai elkötelezettséget “azon felül, amit már ma is teszünk” – tette hozzá.

Pistorius azt is mondta, hogy Németország saját védelmi problémái addigra nem lesznek megoldva. Az ellátási és finanszírozási problémák, amelyekkel a német hadseregnek évek óta szembe kell néznie, 2030 előtt valószínűleg nem oldódnak meg – jegyezte meg a miniszter. Azt is elmondta, hogy a hadsereg készletei korlátozottak, és elutasította, hogy több német gyártmányú harckocsit adjanak Ukrajnának.

A miniszter nem mondta el, hogy a legrosszabb forgatókönyvvel kapcsolatban melyik elnökjelöltre gondolt. Több prominens potenciális republikánus jelölt, köztük Donald Trump volt elnök, kétségbe vonta az Ukrajnának nyújtott további amerikai támogatás gondolatát, ami aggodalmat keltett Kijevben.

Márciusban Trump azt mondta, hogy amennyiben újraválasztják, Kijevnek számolnia kell azzal, hogy “nem sok pénz fog többé érkezni tőlünk”. Egy másik potenciális jelölt, Ron DeSantis floridai kormányzó “területi vitának” minősítette a konfliktust, amelyben az Egyesült Államoknak nem áll érdekében aktívabban részt venni.

Joe Biden amerikai elnököt, akinek kormánya tavaly 112 milliárd dollárnyi Ukrajnával kapcsolatos támogatást biztosított a kongresszustól, egyes republikánusok bírálták, amiért szerintük “biankó csekket” ad Kijevnek.

Március végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AP-nek azt mondta, hogy aggódik a potenciálisan csökkenő amerikai támogatás miatt, mondván:

“ha nem segítenek tovább, nem fogunk győzni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó