2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

A német kormány eddig több százmillió euró értékű ukrajnai fegyverszállításra adott engedélyt

Több százmillió euró értékű ukrajnai fegyverexportra adott engedélyt a német kormány az Ukrajna elleni orosz hadművelet kezdete óta egy hétfőn ismertetett összesítés szerint.

A szövetségi parlament (Bundestag) egyik ellenzéki pártja, a kormányzó szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) írásbeli kérdésére összeállított kimutatás szerint a kormány 350,1 millió euró (140 milliárd forint) értékben adott engedélyt fegyverek és más katonai felszerelések ukrajnai exportjára az orosz támadás február 24-i kezdete és június 1-je között.

Fegyverszállításra 219,8 millió euró értékben adtak ki engedélyt, egyéb katonai felszerelések – például sisakok és golyóálló mellények – ukrajnai exportjára pedig 85,2 millió euró értékben. További 45,1 millió eurót tesznek ki azok a szállítások, amelyeket az áprilistól bevezetett új, egyszerűsített engedélyezési eljárásban hagytak jóvá. Ennél a tételnél nem közölték a fegyverek és egyéb katonai felszerelések arányát.

A gazdasági minisztérium államtitkára, Udo Philipp a kimutatáshoz csatolt magyarázatban kiemelte, hogy az engedélyek jórészt a hadsereg (Bundeswehr) készletéből származó fegyverekre, felszerelésekre vonatkoznak. Ezek mind használt eszközök, ezért nem is a beszerzési árukon, hanem a jelenlegi – értékcsökkentett – áron szerepelnek a statisztikában.

Németországban a védelmi ipar szereplőinek az exportügyletekhez meg kell szerezniük a kormány hozzájárulását. A kérelmekről a kancellárból és több miniszterből álló, úgynevezett szövetségi biztonsági tanács dönt, amely zárt üléseken tárgyal az engedélykérelmekről, és sem a parlamentnek, sem a nyilvánosságnak nem tartozik elszámolással. Tevékenységéről csak összefoglaló adatokat közöl az ágazat kivitelének alakulásáról szóló kormányzati jelentésekben.

Ugyanakkor a ZDF országos köztelevízió beszámolója szerint az világos, hogy Németország a kormány ígéretei ellenére még mindig nem küldött Ukrajnába úgynevezett nehézfegyvereket, például páncélozott harcjárműveket, hanem védekezésre alkalmas, úgynevezett könnyű fegyverzettel – főleg vállról indítható rakétákkal – és lőszerrel támogatta az orosz csapatok ellen harcoló ukrán hadsereget.

A kormány politikáját így két oldalról is bírálják. A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség szerint nehézfegyverzettel is segíteni kell Ukrajnát, a Baloldal szerint viszont egyáltalán nem szabad fegyvert küldeni, hanem a diplomáciai megoldásra kell összpontosítani.

A ZDF kiemelte, hogy Németországgal szemben az Egyesült Államok nehézfegyverekkel, köztük önjáró, lánctalpas lövegekkel is támogatja az ukrán erőket, a már meg is valósított és a kilátásba helyezett fegyverzetszállítások összértéke több, mint tízszer nagyobb, 4,37 milliárd euró.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...