2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

A német cégek 3 milliárd eurós veszteséget jelentettek be – Handlesblatt

Több, mint 3OO,OOO német munkahely függ a német-orosz kereskedelmi kapcsolatoktól Németországban.

A német vállalatok komoly anyagi veszteségeket kénytelenek elszenvedni a szaknciósdi miatt, mely az EU és Oroszország között folyik, valamint annak háttérbéli mozgatórugója, az ukrán krízis miatt – jelentette ma a Handlesblatt nevű német lap.

A Handlesblatt írása szerint a szankciók kezdete óta az Oroszországgal kereskedelmi kapcsolatban álló német cégek 3 milliárd euro veszteséget voltak kénytelenek eddig lenyelni. Az újság idézi példának a Stada gyógyszeripari vállalatot, aki 113 millió euro-s nyereséget könyvelt ez 2O13-banm, ami a a teljes cégprofit 45%-át adta. Ugyanakkor a jelen körülmények között a vállalat arra kényszerült, hogy lefelé módosítsa éves bevételi előrejelzését, amit a részvényei tőzsdei esése okozott az EU-orosz szankció háború miatt.

Ennek eredményeként a Stada 5OO millió euro-t bukott, elveszítette tőzsdei értékének 25%-át – írja a Handlesblatt.

A lap második példának a Metro áruházat hozza, aki a ” Metro Cash & Carry ” hálózatát futtatja Oroszországban, csakúgy mint a Media Markt digitális – és elektronikus termékeket forgalmazó kereskedelmi lánc. A Metro forgalma Oroszországban 4,5 milliárd euró és 2O,OOO embert foglalkoztat.

A Handelsblatt szerint ez az év szűkös lesz a Bionarica gyógyszeripari cég számára is, mely tavaly 78millió euro-s profitot termelt Oroszországban, azaz a teljes forgalmi nyereségének 33,5%-át ott szerezte meg. “Oroszország továbbra is az egyik legfontosabb kereskedelmi partner számunkra. Szeretnénk, ha nem lennének további politikai akadályok bevezetve az üzletünk sikeressége ellenében” – mondja Michael A. Popp, a Bionorica vezérigazgatója.

A Claas KGaA MbH szerszám – és gépgyártó vállalat traktorokat és aratókombájnokat gyárt az oroszországi Krasnodarsky régióban, a Deutsche Bahn vasúti csoport, a Henkel AG & Co. kémiai óriásvállalat,az Adidas AG sportruházat gyártó, és a MAN SE szintén pontosan ugyanilyen akadályokkal és nehézségekkel néz szembe az EU-s szankcióknak “köszönhetően” mint a fentebbi 2 német cég – írja a Handelsblatt.

A Volkswagen 1O napra – szeptember 8-tól kezdődően – 1O napra leállította a Kaluga-ban lévő autó-összeszerelő üzemét- tette annak ellenére ezt, hogy a cég oroszországi vezetője, Martin Winterkorn azt nyilatkozta, hogy “Oroszország Európa első számú növekvő piaca”.

Tavaly az orosz-német kereskedelmi forgalom 76 milliárd euro volt. Körülbelül 6OOO német cég működik Oroszországban, körülbelül 2O milliárd euró értékű beruházási volumennel és több mint 3OO,OOO németországi munkahely függ a német-orosz kereskedelmi relációkon.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...