2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

A német autóipari óriás komoly veszteséggel hagyta el az orosz piacot

A világ első számú autógyártója, a Volkswagen-csoport 125 millió euróért adta el a 2022-es becslések szerint 1,5 milliárd dollár értékű oroszországi üzletágát – derült ki a vállalat 2023 első félévére vonatkozó csütörtöki pénzügyi kimutatásából.

A német autógyártó véglegesítette oroszországi üzletrészének eladását egy helyi befektetőnek, az Art-Finance-nak, amelyet az orosz Avilon autókereskedő támogatott. A jelentésből kiderült, hogy az üzlet május 18-án zárult le.

A vevő a Volkswagen Group Rus mellett megvásárolta a Volkswagen Components and Service, a Scania Leasing, a Scania Finance és a Scania Insurance vállalatokat.

2022 elején a Volkswagen oroszországi üzletágának minimális értéke 1,5 milliárd dollár körül mozgott, még az immateriális javak figyelembevétele nélkül is – jelentette márciusban az RBK orosz üzleti napilap az INFOLine-Analytics vezérigazgatójára, Mihail Burmisztrovra hivatkozva.

A Volkswagen követte a többi nagy külföldi autógyártót, és tavaly felfüggesztette oroszországi tevékenységét, miután a nyugati országok szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt.

A vállalat zászlóshajójának számító kalugai gyártóüzem leállt, mivel hatalmas költségek merültek fel. Ennek eredményeként az év elején a teljes oroszországi üzletág becsült értéke nem haladta meg a 40 milliárd rubelt (436 millió dollár). A kalugai gyár maximális gyártási kapacitása évi 225 000 jármű volt, és a Volkswagen Tiguan, a Volkswagen Polo és a Skoda Rapid modelleket gyártotta.

A vállalat egy orosz haszongépjármű-gyártóhoz tartozó Nyizsnyij Novgorodban lévő üzemben is felfüggesztette a járművek összeszerelését. 2022 júniusában a Volkswagen mintegy 200 Nyizsnyij Novgorodban dolgozó munkatársának hathavi fizetést ajánlottak fel az önkéntes felmondásért.

A múlt hónapban a Volkswagen korábbi oroszországi leányvállalata AGR Automotive Groupra változtatta nevét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó