2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A NASA cáfolja az ukránok állításait a Kijev felett lezuhant amerikai műholdról (videók)

A NASA egyetlen műholdja, köztük a RHESSI űrszonda sem lépett be szerdán a légkörbe – közölte szerdán Robert Margetta, a NASA sajtószóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek, amikor arra kérték, kommentálja a kijevi hatóságok állításait, miszerint egy NASA műhold belépett a légkörbe Kijev felett, és fényvillanásokat okozott.

“A NASA RHESSI űrszondája továbbra is pályán van, bár az előre jelzett visszatérése hamarosan bekövetkezik. A NASA és a Védelmi Minisztérium továbbra is nyomon követi a RHESSI-t. A NASA egyetlen más műholdja sem tért vissza a légkörbe a mai nap folyamán” – közölte.

Korábban szemtanúk elmondták, hogy három fényes villanást láttak az égen Kijev felett. Később Szerhij Popko, a kijevi városi katonai közigazgatás vezetője azt mondta, hogy a villanásokat a NASA egyik műholdjának légkörbe való visszatérése okozhatta.

A NASA korábban közölte, hogy a RHESSI űrszonda várhatóan április 19-én tér vissza a légkörbe. A műholdat 2002-ben indították útnak, hogy megfigyelje a napkitöréseket és a koronakidobódásokat. Működését 2018-ban fejezte be. A 300 kilogrammos űreszköz várhatóan amerikai keleti parti idő szerint 21:40-kor tér vissza a légkörbe. Várhatóan nagy része a légkörben fog elégni, de néhány darabkája a felszínre érhet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó