2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

A moszkvai magyar nagykövettel tárgyalt a Gazprom vezére

Európa gázszállítási infrastruktúrájáról, valamint az Oroszország és Magyarország közötti energetikai együttműködésről tárgyalt csütörtökön Moszkvában Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázipari konszern vezérigazgatója és Balla János, Magyarország oroszországi nagykövete. A Gazprom honlapján olvasható tájékoztatás szerint a felek áttekintették a két ország közötti partnerség fejlesztésének perspektíváját az energetikai szférát illetően. Szó volt az orosz földgáz Magyarországra történő szállításáról, a földgáz tranzitjáról, valamint a magyarországi gáztározók kapacitásának kihasználásáról.

Miller és Balla János megvitatta Európa gázszállítási infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket, egyebek között beszéltek az orosz földgázt az európai piacokra majdan eljuttató gázvezetékek – a Török Áramlat és az Északi Áramlat-2 – projektjeiről. Magyarország tavaly 5,4 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországról.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől és Törökország felé viszi az orosz gázt. Januárban ki is jelölték a Török Áramlat nevet viselő gázvezeték útvonalát, amely 660 kilométer hosszan a Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet.

A Török Áramlat évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, 47 milliárd köbméter földgáz kerül Európába, 16 milliárd köbméter pedig közvetlenül Törökországnak. Az E.On, a Shell, az OMV és a Gazprom képviselői június közepén írtak alá szándéknyilatkozatot az Északi Áramlat földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről.

A közös vállalkozás keretében az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat már működő vezetékpárja mellé egy újabb vezetékpárt fektetnek le évi 55 milliárd köbméteres gázszállítási kapacitással.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...