2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

A moszkvai magyar nagykövettel tárgyalt a Gazprom vezére

Európa gázszállítási infrastruktúrájáról, valamint az Oroszország és Magyarország közötti energetikai együttműködésről tárgyalt csütörtökön Moszkvában Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázipari konszern vezérigazgatója és Balla János, Magyarország oroszországi nagykövete. A Gazprom honlapján olvasható tájékoztatás szerint a felek áttekintették a két ország közötti partnerség fejlesztésének perspektíváját az energetikai szférát illetően. Szó volt az orosz földgáz Magyarországra történő szállításáról, a földgáz tranzitjáról, valamint a magyarországi gáztározók kapacitásának kihasználásáról.

Miller és Balla János megvitatta Európa gázszállítási infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket, egyebek között beszéltek az orosz földgázt az európai piacokra majdan eljuttató gázvezetékek – a Török Áramlat és az Északi Áramlat-2 – projektjeiről. Magyarország tavaly 5,4 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországról.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől és Törökország felé viszi az orosz gázt. Januárban ki is jelölték a Török Áramlat nevet viselő gázvezeték útvonalát, amely 660 kilométer hosszan a Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet.

A Török Áramlat évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, 47 milliárd köbméter földgáz kerül Európába, 16 milliárd köbméter pedig közvetlenül Törökországnak. Az E.On, a Shell, az OMV és a Gazprom képviselői június közepén írtak alá szándéknyilatkozatot az Északi Áramlat földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről.

A közös vállalkozás keretében az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat már működő vezetékpárja mellé egy újabb vezetékpárt fektetnek le évi 55 milliárd köbméteres gázszállítási kapacitással.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó