2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

A Moody’s biztosra veszi az ukrán törlesztési államcsődöt

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államkötvény-besorolását a Moody’s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a szuverén ukrán eurókötvény-kötelezettségek tervezett átalakítása során a külföldi magánszektorbeli befektetők valószínűleg jelentős veszteségeket szenvednek.

A hitelminősítő szerint jóllehet csak most kezdődnek a tárgyalások az átstrukturálás mikéntjének részleteiről, gyakorlatilag azonban 100 százalék az esélye annak, hogy az átrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció – distressed exchange – formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg.

A Moody’s ennek alapján kedd éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Caa3”-ról “Ca”-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ukrajna “Ca” besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában, és törlesztési csőd jelentős kockázatára figyelmezteti a befektetőket.

A Moody’s besorolási módszertanában ennél már csak egy rosszabb osztályzat van, a “C”, amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi. Az ukrán államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban.

A Fitch Ratings a minap Londonban bejelentette, hogy az addigi “CCC”-ről egy fokozattal “CC”-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását. A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a “CC” osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik “valamilyen formájú” törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.

A Standard & Poor’s nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, “CCC-ről egy fokozattal “CCC mínusz”-ra, szintén azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd. Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési kockázatra kínált fedezeti ügyletek (CDS) középárfolyama a keddi londoni zárásban hatalmas, 365 pontos napi emelkedéssel 4900 bázispont felett mozgott az irányadó ötéves lejáratra. Ez az önálló ukrán államiság kezdete óta mért eddigi rekord CDS-díjszabás.

Más európai szuverén adósok CDS-kontraktusai meg sem közelítik ezt az árfolyamot. A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árfolyama kedd este 1870 bázispont körül zárt a londoni kereskedésben. Az ukrán CDS-tranzakciók jelenlegi árazása alapján egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre 4,9 millió dollárt meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon; ez egy napon belül 365 ezer dolláros drágulás. Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Ukrajna jelenlegi CDS-árfolyama 91,5 százalékos halmozott csődkockázatot jelez ötéves távlatban. Az ukrán törlesztési államcsőd kockázatának megítélése meredeken romlott az idei első negyedévben. Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama a tavalyi utolsó kereskedési nap zárásában 2578 bázispont volt, vagyis azóta több mint 2300 bázisponttal emelkedett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó