2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

A Mazda is 1 euróért adta át gyárát és eszközeit és 84 millió dolláros veszteséggel távozik az orosz piacról

A japán autógyártó Mazda felszámolja oroszországi üzletágát – jelentette be a vállalat csütörtöki pénzügyi jelentésében.

“A vállalat úgy döntött, hogy a Mazda Sollers Manufacturing Rus, az oroszországi Vlagyivosztokban működő autógyártó és -értékesítő vállalatban lévő teljes tőkerészesedését átadja az orosz Sollers JSC-nek, a közös vállalat partnerének, és 2022. október 24-én átruházási megállapodást írt alá” – áll a jelentésben.

A Mazda szerint az átruházás jelképes 1 euróért történik majd. A vállalat azt is megjegyezte, hogy a kilépésről szóló döntés miatt mintegy 12 milliárd jen (84 millió dollár) “rendkívüli veszteséget” vár.

A Mazda már márciusban leállította az alkatrészek szállítását a vlagyivosztoki üzembe, míg maga a vállalkozás április végén szüntette be működését.

“Bár [a Mazda] folytatta a tárgyalásokat a Sollers-szel, nem látja az üzlet újraindításának útját, ezért beleegyeztünk, hogy minden tőkerészesedésünket átadjuk a Sollersnek” – jegyezte meg a vállalat.

Az orosz autógyártó holding megerősítette az átruházás hírét az Autonews portálnak. A Sollers közölte, hogy már megkapta a jóváhagyást az orosz hatóságoktól az ügyletre, de az átruházás hivatalosan még nem történt meg.

“A Sollers megvásárolja a Mazda részesedését a vegyesvállalatban, és azt tervezi, hogy jövőre új modellcsaláddal indítja újra az üzemet” – mondta a vállalat képviselője az Autonewsnak.

Az átruházás decemberig lezárulhat, jelentette később az Interfax egy, a tárgyalásokba beavatott forrásra hivatkozva. A Mazda szerint a következő három évben megtartja a részesedésének kivásárlási opcióját.

A japán cég 2012 óta működött Oroszországban. Gyártósorán a Mazda CX-9 és Mazda CX-5 crossoverek, valamint a Mazda 6 szedán szerepelt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...