2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

A magyar kormány és az orosz ortodox egyház közötti megállapodásról tárgyalt Semjén Zsolt Moszkvában

MoszkvaA magyar kormány és az orosz ortodox egyház készülő megállapodásáról is tárgyalt szerdán az orosz fővárosban Semjén Zsolt. A nemzetpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes Márk érsekkel, az orosz ortodox egyház külföldön működő intézményeiért felelős vezető tisztviselőjével folytatott megbeszélést. Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta: a magyar kormány novemberben megállapodást ír alá az orosz ortodox egyházzal, annak Magyarországon működő intézményei finanszírozásáról. E szerint a magyar kormány támogatást nyújt ezen intézményeknek. A szerződés preambuluma méltatja majd az orosz ortodox egyház értékeit – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes. A KNDP politikusa arról is beszámolt, hogy Márk érsekkel lezajlott találkozóján köszönetet mondott az orosz ortodox egyháznak, amely kiállt a magyar alkotmány mellett, amikor azt támadások érték az Európai Unióban.

A tárgyaláson szót ejtettek a Magyarországon lévő orosz katonai temetők gondozásáról is. Semjén Zsolt tájékoztatása szerint Márk érsek üdvözölte azt az elképzelést, hogy a magyarországi orosz katonasírokon pravoszláv kereszteket helyeznek el a vörös csillag helyett.
A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a Doni áttörés jövő januári évfordulóján közös magyar-orosz megemlékezést kívánnak tartani magas szintű állami és egyházi részvétellel.

Semjén Zsolt moszkvai látogatása során megkoszorúzta Bethlen István egykori magyar miniszterelnöknek a moszkvai Donszkoj temetőben 1994-ben emelt síremlékét. Oroszországban 1991 óta október 30. a politikai üldöztetések áldozatainak emléknapja. A moszkvai Magyar Kulturális Intézet szervezésében az orosz fővárosban élő magyarok hagyományosan ezen a napon hajtanak fejet a néhai kormányfő emléke előtt. A megemlékezésen részt vett Keskeny Ernő, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa és Íjgyártó István, Magyarország moszkvai nagykövete is.

Bethlen Istvánt, aki 1921 és 1931 között Magyarország miniszterelnöke volt, 1945 március végén hurcolták el a Szovjetunióba. 1946. október 5-én Moszkvában halt meg szívbénulásban, a Butirszkaja börtön kórházában. Hamvait 1994-ben hazaszállították, és június 17-én a Kerepesi-temetőben helyezték végső nyugalomra, de emlékét a moszkvai Donszkoj temetőben emelt sírkő is őrzi.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...