2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

A lengyelek szerint a Gazprom leállítja a lengyelországi gázszállítást, az orosz cég cáfol

Az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken – közölte kedden a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat.

A Gazprom orosz energetikai óriásvállalat kedden közölte, hogy nem állították le a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba irányuló földgázszállításokat. A nyilatkozatot az országba irányuló szállítások leállításáról szóló médiajelentésekre reagálva adták ki.

A bejelentést a Gazprom hivatalos képviselője, Szergej Kuprijanov tette, aki újságíróknak is nyilatkozott: “ma Lengyelország az új fizetési eljárásnak megfelelően köteles fizetni a gázszállításokért”.

Varsó korábban kedden újabb szankciókat vezetett be a Gazprommal szemben, amely 48 százalékos részesedéssel rendelkezik a Jamal-Európa gázvezeték társtulajdonos lengyel vállalatban. Lengyelország azt is közölte, hogy nem szándékozik rubelben fizetni az orosz gázért, amit a Moszkva által e hónap elején bevezetett új fizetési mechanizmus előír.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter közölte, hogy a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák.

A lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Hangsúlyozta, hogy szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, s ennek alapján jogában áll kártérítést követelni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS