2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A lengyelek szerint a Gazprom leállítja a lengyelországi gázszállítást, az orosz cég cáfol

Az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken – közölte kedden a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat.

A Gazprom orosz energetikai óriásvállalat kedden közölte, hogy nem állították le a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba irányuló földgázszállításokat. A nyilatkozatot az országba irányuló szállítások leállításáról szóló médiajelentésekre reagálva adták ki.

A bejelentést a Gazprom hivatalos képviselője, Szergej Kuprijanov tette, aki újságíróknak is nyilatkozott: “ma Lengyelország az új fizetési eljárásnak megfelelően köteles fizetni a gázszállításokért”.

Varsó korábban kedden újabb szankciókat vezetett be a Gazprommal szemben, amely 48 százalékos részesedéssel rendelkezik a Jamal-Európa gázvezeték társtulajdonos lengyel vállalatban. Lengyelország azt is közölte, hogy nem szándékozik rubelben fizetni az orosz gázért, amit a Moszkva által e hónap elején bevezetett új fizetési mechanizmus előír.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter közölte, hogy a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák.

A lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Hangsúlyozta, hogy szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, s ennek alapján jogában áll kártérítést követelni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó