2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

A lengyelek megtilthatják, hogy orosz állampolgárok lépjenek be az országba

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai helyzet súlyosbodása esetén blokkolhatják az oroszok beutazását országába – írja a TASzSz hírügynökség.

“Sajnos a szankcióknak nagyon erősnek kell lenniük” – mondta szerdán a lengyel államfő Kijevben az ukrán és litván kollégájával, Vlagyimir Zelenszkijjel és Gitanasz Nausedával tartott közös sajtótájékoztatóján.

Megismételte, hogy Lengyelország határos a kalinyingrádi területtel. “Oroszország szomszédjaként sajnálattal teszem ezt, támogatva a szankciókat, amelyek például az orosz állampolgárok utazási lehetőségét akadályozzák” – jegyezte meg.

“Békére és nyugalomra szólítunk fel” – mondta a lengyel államfő. “Lengyelország elnökeként, aki sok orosz embert ismer, nincs kétségem afelől, hogy az oroszok, a nagy orosz állam egyszerű polgárai nyugalomban akarnak élni, nem akarnak harcolni, a jövőjüket akarják építeni, jó és becsületes embereknek akarnak látszani, egyszerűen mint a világ polgárai” – tette hozzá.

A nyugati országok azután kezdtek el tárgyalni az Oroszország elleni különböző szankciókról, hogy február 21-én Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR) szuverenitását. A népköztársaságok vezetőivel barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodásokat írtak alá.

Mindez azt követően történt, hogy a kelet-ukrajnai demarkációs vonal mentén a helyzet drámaian rosszabbra fordult. A DNR és az LNR az elmúlt hónapok során az ukrán fegyveres erők legsúlyosabb ágyúzásairól számolt be. Február 18-án az LNR és a DNR vezetői bejelentették, hogy a köztársaságokból Oroszországba evakuálják a civileket az ellenségeskedések növekvő veszélye miatt. A mai napig csaknem százezer menekült érkezett a Donbasszból Oroszországba.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...