2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

A lengyel elnök „abnormális agresszor-országnak” nevezte Oroszországot

Grúziai látogatása során Andrzej Duda lengyel elnök „abnormális agresszor-országnak” nevezte Oroszországot.

Sürgette, hogy „Moszkvát kényszerítsék rá a nemzetközi jogi normák betartására”.

Mindeközben szakértők úgy vélték, hogy Duda ilyesfajta kijelentései ellentmondanak Varsó stratégiai érdekeinek.

Egy ilyen helyzetben miért szánta rá magát a lengyel vezető Oroszországgal szemben ellenséges retorikára?

Tegnap Andrzej Duda lengyel elnök kétnapos látogatásra Tbiliszibe érkezett. Látogatását Grúzia Függetlenségi Napja megünnepléséhez időzítette.

Ennek során, mivel ő volt az egyetlen külföldi államfő, aki a grúziai megemlékezésekre érkezett, a lengyel vezető nem hagyta ki az alkalmat, hogy szóljon a Moszkvához fűződő viszonyukról.

„Oroszország tettei – agresszív, birodalmi ambíciók fűtötte tettek. Olyanok, amelyek megfosztják normális életüktől az embereket, államok lerombolásához, hadiállapotokhoz, emberek pusztulásához vezetnek. Olyan tettek, amelyekbe a nemzetközi közösség nem törődhet bele. Oroszország nem normális ország. Ez nem az az ország, amely normálisan viselkedik. Ez egy agresszor ország” – jelentette ki Duda.

Mint mondta, Oroszország lépései „határozott tetteket várnak el a nemzetközi közösség részéről”.

Duda emlékeztetett rá, hogy 2022-ben Lengyelország tölti majd be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöki tisztét. Ország nevében megígérte, hogy az „orosz kérdést” fel fogja vetni az ENSZ Közgyűlésén, valamint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”24321″]

Duda ezen kívül felszólított arra, hogy „Oroszországot kényszerítsék rá a nemzetközi jogi normák betartására”, és követelte, hogy Moszkva vonja ki csapatait Abháziából és Dél-Oszétiából, ahová a 2008-as grúziai agressziót követően telepítették őket.

Szalome Zurabilisvili grúz elnök, a maga részéről „Andrzej Duda második hazájának” nevezte országát, és Lengyelországot „megbízható barátnak és partnernek” nevezte Grúziának az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozása terén” – amiért is köszönetet mondott.

Forrás: NewsFront

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó