2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

A legtöbb német vállalat ellenzi a gazdasági szankciókat Oroszország ellen, mint “rossz politikai eszköz”

A Német-orosz Külkereskedelmi Kamara által elvégzett közvélemény kutatás szerint, melyet a tegnap végeztek a német cégek körében, a németországi vállalatok 78%-a ellenzi a gazdasági szankciókat az Oroszországi Föderáció ellenében.

 

Az Oroszországban működő németországi vállalatok elutasítják az Uniós szankciókat, mint “hatástalan és rossz politikai eszközök” – modja a közvéleménykutatás jelentése, melyet a Német-orosz Külkereskedelmi kamara publikált kedden Berlinben.

Részletesebben:

1, A megkérdezettek 22% egyetért az orosz-ellenes szankciókkal és hatékony eszköznek tartja őket

2, 66% értelmetlennek tekinti őket.

3, 29% szerint a szankciók szükségeseg, az anyagi veszteségeik ellenére is

4, A válaszadók 4% szerint “abszolút szükségesek a szankciók és az általuk való nyomásgyakorlás Moszkvára”

A válaszadók 6O%-a elismerte, hogy az ukrán krízisár káros az üzletre és az EU-orosz gazdasági szankció – viszont-szankciók már közvetlenül negatívan érintik az üzletmenetet.

A válaszadók 24%-a az ún “kettős felhasználású termékek” kereskedelmi tiltásától fél a legjobban.

Mi a A kettős felhasználású termék? Azok a termékek, beleértve a szoftvert és technológiát is, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók. A kettős felhasználású termékek listáját a kettős felhasználású termékek kivitelére, transzferjére, brókertevékenységére és tranzitjára vonatkozó közösségi ellenőrzési rendszer kialakításáról szóló nemzeti és nemzetközi törvények rögzítik. Ezek a termékek polgári célú felhasználás mellett alkalmasak hagyományos és tömegpusztító fegyverek, valamint az azok célba juttatására alkalmas eszközök gyártására, kifejlesztésére, ezért külkereskedelmi forgalmuk ellenőrzését különböző non-proliferációs rezsimek és leszerelési egyezmények írják elő. Ezek célja megakadályozni, hogy a regionális és nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő államok, valamint terrorista csoportok tömegpusztító fegyvert legyenek képesek kifejleszteni és előállítani, illetve elejét venni a hagyományos fegyverek destabilizáló mértékű felhalmozódásának.

“A német innovatív gépgyártás és ipari felszerelés termelés – leginkább közepes méretű társaságok által reprezentált ág – már a legjobban érintett” – mondja a Német Kereskedelmi és Iparkamara (Deutscher Industrie-und Handelskammertag, DIHK) elnök-helyettese Volker Treier.

Mi okozza a német cégek pénzügyi veszteségeit és kereskedelmi forgalomcsökkenését?

Elmondása szerint”ez egyik kézben az EU-s szankciók bevezetésének és alkalmazásának közvetlen hatása, a másik kézben az orosz ügyfelek jelentősen megnövekedett finanszírozási költségei, a hitelhiány és a rubel árfolyam-gyengülése miatt bekövetkező többlet-kiadások.”

“Nem vagyunk benne biztosak, hogy hosszú távú gazdasági szankciók képesek politikai célok elérésre” – mondja a Német-orosz Külkereskedelmi Kamara elnöke, Rainer Seele. “eddig mi nem érzünk kapcsolat-változást orosz partnereinkkel” – adta hozzá. – “Mindazonáltal, Oroszország Ázsia felé fordulása, attól függetlenül, hogy ez önkéntes vagy kényszerített, egy igazi kihívás”. Ha a helyzet tovább súlyosbodik, a német vállalkozásoknak le kell állítaniuk projektjeiket, részmunkaidős-foglalkoztatásokat bevezetni, és akár munkaerő elbocsátásokra is sor kerülhet, valamint az orosz piacokról való kényszerített kilépés is megtörténhet – mondta el a kamara elnöke.

Érdemes megjegyezni, hogy a Moszkva-ellenes EU szankciók ellenére a megkérdezett német vállalatok 7O%-a adott “nagyon magas” hosszú távú potenciált az orosz piac számára, azaz az orosz piac túléli a szankciókat, sőt azok esetleges súlyosbodását is, főképp az új ázsiai partnerek bevonásával a Nyugati cégek helyére és az orosz piac képes lesz megőrizni hosszú távú nyereségességét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...