2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

A legendás orosz Szergej Scsukin-gyűjtemény 130 mesterműve Párizsban

A legendás Szergej Scsukin-gyűjtemény Moszkvában és Szentpéterváron őrzött mintegy 130 darabjából nyílik nagyszabású kiállítás október 20-án Párizsban. A Louis Vuitton Alapítvány székházában négy hónapig lesz látható A modern művészet ikonja című tárlat – jelentette be szerdán az alapítvány, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy a 20. század eleji modern művészet egyik legjelentősebbnek tekintett gyűjteményét egészében még soha nem állították ki külföldön.

Textilgyárosként szerzett jövedelme jelentős részét Szergej Scsukin gazdag moszkvai üzletember és műgyűjtő különleges megérzésének köszönhetően az akkor még kevésbé ismert új francia képzőművészeti alkotások vásárlására áldozta: 1895 és 1914 között gyakran tartózkodott Párizsban, és mintegy 250 korabeli festményt vásárolt meg, köztük 8 Cézanne-, 16 Derain-, 16 Gauguin-, 38 Matisse-, 13 Monet- és több mint ötven Picasso-képet.

Az orosz vagyont az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után államosították, Scsukin pedig elhagyta Oroszországot. A festmények az 1920-as évek végén a Modern Nyugati Művészet Állami Múzeumába kerültek, majd a második világháborút követően a moszkvai Puskin Múzeum és a szentpétervári Ermitázs raktáraiba, ahonnan csak az 1960-as években kerülhettek ki újra a nagyközönség elé.

A tárlat kurátora Anne Baldassari, a párizsi Picasso Múzeum korábbi elnöke lesz. “Ez egy olyan történelmi tárlat, amelyet feltehetően a világ minden tájáról fel fognak keresni, mert egyhamar nem lehet majd újra együtt látni (ezeket a képeket) – hangsúlyozta Jean-Paul Claverie, a Louis Vuitton Alapítvány elnökének, Bernard Arnault-nak a tanácsadója.

A két orosz múzeum és a párizsi Louis Vuitton Alapítvány szerdán partnerségi szerződést írt alá Moszkvában a külügyminisztériumban. A művek egy része 2010-ben egyébként látható volt a budapesti Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig – Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból című tárlatán.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....