2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

A Krím vezetője a titkosszolgálatokkal való együttműködésre buzdította a félsziget lakóit

Szergej Akszjonov, az Oroszországgal újraegyesült Krím félsziget vezetője vasárnap szorosabb együttműködésre buzdította a titkosszolgálatokat és a félsziget lakosságát. A krími vezető ezt abban az üzenetében mondta, amelyben felköszöntötte a biztonsági szervek munkatársait a dolgozók oroszországi ünnepnapján.

Szavai szerint a jelenlegi nehéz időszakban, amikor a nemzetközi terrorizmus fenyegeti Oroszország nemzetbiztonságát, szükség van arra, hogy szorosabb váljon és kiszélesedjen az együttműködést a belbiztonsági szervek, valamint a politikai vezetés, a civil szervezetek és a lakosság között. “Hazánk ellenségei nem tettek le a krími helyzet destabilizálására irányuló terveikről” – hangsúlyozta Akszjonov.

A múlt hónap végén a krími vezető elrendelte az összes ukrán tömegtájékoztatási eszköz sugárzásának beszüntetését, a félsziget északi részén, mert állítólag Armjanszk és Dzsankoj városokban az ukrán rádióadók oroszellenes műsorokat sugároztak.

Augusztusban húsz év, szigorított börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték Oroszországban terrorizmusért Oleh Szencov krími ukrán filmrendezőt, aki részt vett a Viktor Janukovics elnök menesztéshez vezető kijevi Majdan-tüntetéseken és elítélte a Krím törvénytelen elcsatolását. Szencovot és társát, Olekszandr Kolcsenkót – akit 10 év szabadságvesztésre ítélt az orosz bíróság – azzal vádolták meg, hogy terrorcsoportot hoztak létre és illegális fegyverkereskedelmet szerveztek a félszigeten.

A Krímmel határos Herszon megyében a félszigetre vezető közutakat szeptember óta blokád alatt tartó – krími tatár és ukrán – aktivisták egyik követelése, hogy Moszkva engedje szabadon Szencovot és a hozzá hasonló politikai bebörtönzötteket. Lenur Iszljamov, a blokád koordinátora közben vasárnap egy rádióinterjúban bejelentette, hogy a félsziget közigazgatási határánál megalakult egy krími tatár önkéntes zászlóalj, amely az ukrán fegyveres erők kötelékébe fog tartozni.

A radikális Jobboldali Szektor (PSZ) önkéntesei december 8-án beszüntették részvételüket a Krím blokádjában, mert nem értettek egyet azzal, hogy a félszigetre vezető négy ukrán áramvezeték közül egyet visszakapcsoltak a krími tatár aktivisták beleegyezésével.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...