2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

A Kreml üdvözölte a pápa üzenetét az orosz történelmi örökségről

A Kreml szóvivője üdvözölte Ferenc pápának az orosz történelmi örökségről szóló megjegyzéseit, amelyeket fiatal orosz katolikusokhoz intézett beszédében mondott.

“Nagyon jó, hogy a pápa ismeri az orosz történelmet, amely mélyen gyökerezik” – mondta Dmitrij Peszkov kedden újságíróknak.

A pápa múlt pénteken az orosz katolikusokhoz videón keresztül intézett beszédében a szentpétervári hallgatóságot “a nagy Oroszország örököseinek nevezte… a szentek, a királyok, Nagy Péter és II. Katalin Oroszországa, a nagy orosz birodalom, a számos kultúra és emberség örököseinek”. Arra buzdította őket, hogy ápolják ezt az örökséget.

Peszkov megjegyezte, hogy az orosz történelem sokkal szélesebb körű, mint a katolikus egyházfő által megnevezett két uralkodó, és hogy az orosz iskolákban és egyetemeken sok olyan tanár van, akinek az a célja, hogy a diákokat a nemzet múltjával inspirálja.

“Az a tény, hogy a pápa egybehangzóan hangoztatta ezeket az erőfeszítéseket, nagyon örvendetes” – mondta a szóvivő.

A pápa megjegyzései azonban haragot váltottak ki néhány kelet-európai országban, elsősorban Ukrajnában. Oroszország kritikusai azt állították, hogy az ukrajnai konfliktust a modern orosz állam imperialista törekvései okozták, amelyek birodalmi korból erednek.

“Nagyon sajnálatos, hogy az orosz nagyállami eszmék, amelyek Oroszország krónikus agressziójának okai, tudatosan vagy tudatlanul a pápa szájából hangzanak el” – írta az ukrán külügyminisztérium szóvivője a közösségi médiában.

A Vatikán tagadta a kritika megalapozottságát, rámutatva, hogy a pápa Oroszország “nagy kultúráját és emberségét” emelte ki, nem pedig a történelmi terjeszkedést.

Moszkva elutasította a konfliktus ilyen típusú minősítését. Ragaszkodott ahhoz, hogy kénytelen volt erőt alkalmazni válaszul arra, hogy Kijev továbbra is üldözte az orosz etnikumú lakosságot, erősíttette a szélsőséges nacionalistákat Ukrajnában, és folyamatosan növeli a NATO-erők számát Oroszország határainál.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó