2023, október 3.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

A Kreml reagált a húsvéti tűzszünettel kapcsolatos hírekre

Egyelőre senki sem terjesztett elő kezdeményezést egy húsvéti tűzszünetre Ukrajnában – közölte újságírókkal Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy Moszkvának negatív tapasztalatai vannak a korábbi tűzszüneti kísérletekkel kapcsolatban.

“A nagyhét még csak most kezdődött. Eddig nem voltak ilyen kezdeményezések” – mondta a tisztségviselő hétfőn. Az ortodox keresztények, akik a Julián-naptárt használják a liturgikus év számítására, idén április 16-án ünneplik a húsvétot.

“Ne felejtsük el, hogy Moszkva már javasolt és betartott [hasonló] kezdeményezéseket, de az a tapasztalta, hogy a kijevi rezsim nem hajlandó követni a példát” – tette hozzá.

Ukrajnában már történtek kísérletek arra, hogy tűzszünetet vezessenek be a nagyobb keresztény ünnepek idején, nevezetesen a tavalyi húsvét és a 2023. januári karácsony idején.

Tavaly áprilisban Kijev az ENSZ támogatásával négynapos tűzszünetre tett javaslatot, de Moszkva szkepticizmusát fejezte ki ezzel kapcsolatban. Oroszország helyettes képviselője a szervezetnél, Dmitrij Poljanszkij akkor megjegyezte, hogy az ország a konfliktus első hónapjaiban rendszeresen tűzszünetet ajánlott Kijevnek, de az ukrán fél vagy figyelmen kívül hagyta azokat, vagy “rosszindulatú célokra” használta fel.

A Moszkva által januárban javasolt egyoldalú tűzszünet sem volt különösebben sikeres, az orosz védelmi minisztérium számos jogsértésről számolt be Kijev részéről. Zelenszkij azzal vádolta Moszkvát, hogy “a karácsonyt próbálja álcaként felhasználni, hogy megállítsa fiaink előrenyomulását Donbasszban”.

Az új kísérletet állítólag Ferenc pápa vetette fel egy magánbeszélgetés során az óhitűek képviselőjével. Leonyid Szevasztyjanov szerint a pápa azt javasolta, hogy április 9-től kezdődően, amikor a katolikusok húsvétot ünnepelnének, két hétre függesszék fel az ellenségeskedést.

Peszkov múlt pénteken azt mondta, hogy az orosz elnöki adminisztráció tudomásul vette Szevasztyjanov szavait, de közvetlenül a Vatikánból nem hallott semmit. A javaslatot nem kívánta kommentálni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó