2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

A Közép-afrikai Köztársaság elnöke durván kiosztotta Emmanuel Macront

Faustin-Archange Touadera, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke a francia kollégájával, Emmanuel Macronnal folytatott megbeszélésen keményen reagált arra a francia javaslatra, hogy vonják ki az orosz katonai kiképzőket az afrikai országból – jelentette az RFI rádió.

“Touadera elmagyarázta francia kollégájának, hogy a két ország közötti védelmi és képzési megállapodás keretében tárgyal az orosz hatóságokkal”, és hozzátette, hogy a többi nem tartozik rá” – áll a jelentésben.

Pontosítják, hogy Macron az orosz kiképzők esetleges kivonását az afrikai köztársaságból a Franciaországhoz való közeledés feltételének tekintette.

Párizs úgy döntött, hogy 2021-ben felfüggeszti a katonai együttműködést Banguival, mivel úgy vélte, hogy részt vesz az állítólag Oroszország által folytatott franciaellenes kampányban.

Június végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az orosz kiképzők munkája folytatódik a Közép-afrikai Köztársaságban, jelenleg több százan vannak az országban. Az orosz külügyminiszter szerint “a Közép-afrikai Köztársaság egyike azoknak az országoknak, amelyek kormánya Malival együtt hivatalosan is ezt kérte….. amikor mind a Közép-afrikai Köztársaságot, mind Malit magára hagyták a franciák és más európaiak, csökkentve a helyi terrorellenes kontingens jelenlétét”.

Korábban Vlagyimir Titorenko bangui orosz nagykövet a RIA Novosztyinak elmondta, hogy orosz kiképzők vannak jelen a Közép-afrikai Köztársaságban a kormányhadsereg tagjainak kiképzésére, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a szankcióbizottságnak az értesítésével tartózkodnak az országban. Szerinte helytelen ezeket az embereket zsoldosoknak nevezni, mivel nem vesznek részt az ellenségeskedésekben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó