2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

A kínai államfő Sanghaji Együttműködés Szervezetében mondott pénteki beszéde

Xi Jinping kínai államfő Sanghaji Együttműködés Szervezete (SCO) csúcstalálkozójának pénteki napján mondott beszédet, melyben 4 pontos fejlesztési javaslatot terjesztett a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) elé

Mikor Xi Jinping elök úr elmondta beszédét a 14. SCO csúcstalálkozó államfői előtt a tádzsik fővárosban, Dushanbe-ben, Xi elmondta, hogy a 6 nemzetből álló szövetség belépett a világ kritikus fejlődési szakaszába, melyben az egész világ egy komplex és mélyreható változásokból álló folyamaton megy keresztül.

“Ez a mi közös felelősségünk és küldetésünk: nagyobb biztonságot és hasznot hozni az SCO szövetség tagállamainak és azok népeiknek” – mondta el Xi. A bevezetést követően, a kínai államfő elmondta 4 pontos javaslatát a szövetség államfőinek:

1, Először is, a regionális biztonság megőrzése és annak stabilitásának biztosítása az SCO szövetség tagállamai felelőssége – “Jelenleg a vallási fanatikus extremitásokra és az internetes terrorizmusra kellene koncentrálni” Xi azt ajánlotta és javasolta az SCO vezetőinek, hogy indítsanak folyamatos konzultációt az anti-extrémista és szélsőségesség-ellenes fellépés összehangolásáról, és kezdjenek tanulmányokat összeállítani a fellépési mechanizmusokról, melyek hatékonyan használhatóak az internetes terrorizmus ellen.

“Fel kellene vállalnunk, mint saját felelősségünket, hogy biztosítsuk a regionális biztonságot és stabilitást, és növeljük a rendszerstabilitásunkat az által, hogy összehangoljuk a bűnüldözést, a rendfenntartó erőink együttműködését, és fejlesztjük a már meglévő szövetségi együttműködési mechanizmusainkat.” – mondta el Xi.

A kínai elnök felhívta az SCO tagországainak (Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán) figyelmét arra, hogy garantálják a szövetség Regionális Anti-terrorista Struktúrájának új funkcióját, mely a kábítószer-kereskedelem elleni harcot – már annak korai szakaszában – hivatott erősíteni.

“Össze kell hangolnunk és koncentrálnunk kell erőfeszítéseinket, hogy kezdeti szakaszaiban letörjük a fel-felbukkanó “három gonosz erőt” -a terrorizmust, az extrémizmust és a szeparatizmust” – mondta Xi.

2, A tagállamoknak meg kellene beszélniük annak végrehajtásának lehetőségét, hogy szélesebb körben és magasabb fokon hangolják össze a kereskedelmüket, a befektetéseiket, annak érdekében, hogy előmozdítsák a szövetségi tagállami integrációt – mondotta Xi.

Xi sürgette a tagállamokat, hogy mielőbb jussanak közös megállapodásra az SCO szövetségének financiális intézményeinek létrehozásáról és erősítsék meg az együttműködést az energiaszektor és az élelmiszer-szektorokban. Valamint Xi elnök felhívta a tagállamok figyelmét arra,hogy hozzanak létre SCO partnerségi terveket és projekteket a tudományos és technológiai innováció – kutatás – fejlesztés összehangolása érdekében valamint információáramlást-megosztást gyorsító csatornák nyitásáról is meg kell állapodni a tagállamoknak a hatékonyságnövelés érdekében.

3, Harmadjára, az SCO tagállamoknak meg kellene állapodniuk egy átfogó támogatásáról a tudományos – kulturális – oktatási csereprogramok kiszélesítése érdekében. Xi ajánlotta, a szövetség tagállamainak, hogy erősítsék a nemzetközi médiakommunikációs együttműködésüket illetőleg támogassák a közpolitika- adminisztráció- igazságszolgáltatás hármasában a tagállami személyzet képzését.

Kína 2OOO – a szövetség tagállamai által kijelölt- ember számára kíván képzési lehetőséget felajánlani 2O15 és 2O17 között a menedzsmenttől a technológiai fejlesztésekig bezárólag minden szektoron át.

Ugyanitt Xi elmondta azt is, hogy Kína a következő 5 évben, minden évben meghív 5O politikai ifjúsági vezetőt az SCO tagállamaiból tanulni a Kínai Népköztársaságba.

4, Negyedjére: Xi véleménye szerint az SCO szövetségének ki kell terjesztenie a külső kapcsolatait és együttműködését. Bármelyik állam, aki megfelel az SCO működési elveinek s tagságért folyamodva csatlakozni kíván, üdvözölve lesz a tagság körében – nyilatkozta Xi.

Xi továbbá javasolta, hogy az SCO szilárdítsa meg kapcsolatait az ENSZ-szel illetőleg más szövetségekkel, nemzetköziekkel és regionálisokkal egyaránt. Xi felhívta a tagállamokat, a megfigyelő országokat (tagjelöltek) és az együttműködő partnereket (baráti országok), hogy vegyenek részt erőteljesen a szövetségi gazdasági terjeszkedési projektben az ún “Selyemút Gazdasági Övben” és hirdessék a csatlakozás lehetőségét külföldi államoknak is.

Xi megjegyezte, hogy az SCO szignifikáns lehetőségekkel “néz szembe” és fényes gazdasági kilátásai vannak – hozzátette hogy ” össze kell zárnunk a “Shanghaji Lélekben” a közös bizalomban, a közös előnyökben, egyenlően, együttműködve, a kulturális különbözőségeinket tiszteletben tartván és törekedvén a közös fejlődésre.”

“Meg kell fognunk kegymás kezét szembenézni a veszélyekkel és kihívásokkal, az egység erejével és együttműködéssel és közös erővel nyomni előre az SCO szövetségi fejlesztését” – mondta Xi.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....