2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

A képmutató lengyelek 500 ezer tonna orosz olajat vásároltak januárban

Lengyelország januárban továbbra is orosz olajat vásárolt a Barátság-vezetéken keresztül, míg Németország ebben a hónapban megtagadta az orosz olaj vásárlását – mondta a TASZSZ hírügynökségnek Igor Demin, az orosz Transznyefty vállalat hivatalos képviselője.

Elmondása szerint januárban 500 ezer tonna olajat szállítottak Lengyelországba a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

“Ma, a nap első felében teljesítettük a Lengyelországba történő 500 ezer tonna olaj szivattyúzására vonatkozó ütemtervet” – mondta, hozzátéve, hogy Németország 2023 eleje óta nem vásárolt orosz olajat.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a hírügynökségnek adott interjúban 2022 december végén azt mondta, hogy Németország és Lengyelország is jelentkezett a Barátság-vezetéken keresztül történő olajvásárlásra.

“Még Németország és Lengyelország is, amelyek bejelentették, hogy teljesen lemondanak az orosz olajról, 2023-ra kérték a szállítást” – mondta. Hozzátette azt is, hogy az országok a kérelmükben nem részletezik, hogy milyen olajat szeretnének, orosz vagy kazah olajat.

Korábban Nyikolaj Tokarev, a Transznyefty orosz olajvezeték-üzemeltető vállalat vezetője a Rosszija-24 tévécsatornán azt mondta, hogy a vállalat decemberre és a jövő év első negyedévére is kapott szállítási kérelmet Lengyelországtól és Németországtól, annak ellenére, hogy a jelentések szerint nem hajlandók folytatni a vásárlásokat. Tokarev kijelentésére reagálva a német gazdasági és klímavédelmi minisztérium bejelentette, hogy a schwedti és leunai finomítók jövőre már nem rendelnek olajat Oroszországból, de pályázatokat nyújtottak be a kazahsztáni olaj szállítására.

A Transznyefty a maga részéről a hírügynökségnek elmondta, hogy Kazahsztán nem kérte a Transznyeftyet, hogy szivattyúzzon Németországba olajat, és csak az orosz energiaügyi minisztérium jogosult dönteni a tranzitról.

Demin azt is elmondta a TASZSZ-nak, hogy a Transznyefty készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj szállítását a Barátság-vezeték révén Németországba – erről már megkötötték a megállapodást Kazahsztánnal.

“Minden készen áll arra, hogy ezt a 20.000 tonna olajat Kazahsztánból Oroszországon, Belaruszon és Lengyelországon keresztül Németországba tranzitáljuk a Barátság-vezeték északi ágán. A megállapodást aláírtuk, az útvonalra vonatkozó utasításokat elkészítettük, és még a szükséges tranzitfizetéseket is teljesítettük” – mondta.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes korábban kijelentette, hogy Oroszország kész támogatni Kazahsztán kérését, hogy olaját a Barátság olajvezetéken keresztül Németországba tranzitálhassa.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó