2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

A japán kormányfő békeszerződést akar aláírni Oroszországgal

A japán kormány a kétoldalú kapcsolatok romlása ellenére továbbra is azon az úton marad, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal – jelentette ki Fumio Kishida miniszterelnök a parlament 210., rendkívüli ülésszakának megnyitóján tartott beszédében.

“Az ukrajnai helyzet miatt az orosz-japán kapcsolatok nehéz helyzetben vannak, de szilárdan tartjuk magunkat a területi kérdés megoldása és a békeszerződés megkötése felé vezető irányhoz” – mondta.

Az Oroszország és Japán közötti kapcsolatokat évek óta beárnyékolja a békeszerződés hiánya, amelyet az országok a második világháború után soha nem írtak alá.

A fő akadály továbbra is a déli Kuril-szigetek (Kunashir, Shikotan, Iturup és a Habomai-lánc szigetei) kérdése, amelyet Tokió az 1855-ös kétoldalú kereskedelmi és határszerződésre hivatkozva magáénak vall.

A Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben Moszkva beleegyezett, hogy egy békeszerződés megkötése után fontolóra veszi a Habomai és a Sikotan átadását Japánnak. Kunashir és Iturup sorsával nem foglalkoztak. A későbbi tárgyalások azonban nem vezettek eredményre. Lehetséges, hogy Tokiót befolyásolta az Egyesült Államok, amely azzal fenyegetőzött, hogy ha Japán csak a két Kuril-sziget átadásába egyezik bele, az kihatással lesz Okinawa visszaszolgáltatására.

Moszkva álláspontja szerint a szigetek a II. világháború következtében a Szovjetunió részét képezték, és az orosz szuverenitás felettük megkérdőjelezhetetlen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...