2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A héten Kínába látogat az amerikai pénzügyminiszter

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter július 6-9. között hivatalos látogatásra utazik Pekingbe, ahol számos magas rangú kínai tisztviselővel találkozik – közölte az amerikai pénzügyminisztérium közleményében.

“Yellen miniszter asszony utazása követi [Joe] Biden elnök úrnak a Hszi [Csin-ping] kínai elnökkel tavaly novemberben tartott találkozóját követő utasítását, hogy mélyítsék el a kommunikációt az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság között számos kérdésben, többek között a globális makrogazdaság és a pénzügyi fejlemények terén” – áll a közleményben.

“Pekingben tartózkodva Yellen miniszter asszony megvitatja Kína tisztviselőivel annak fontosságát, hogy országaink – mint a világ két legnagyobb gazdasága – felelősségteljesen kezeljék kapcsolatainkat, közvetlenül kommunikáljanak az aggodalomra okot adó területekről, és közösen dolgozzanak a globális kihívások kezelésén” – folytatódik a nyilatkozat.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Washington három elvet követ, amelyek alapján építi gazdasági kapcsolatait Pekinggel.

“Először is, arra törekszünk, hogy a szövetségeseinkkel együtt biztosítsuk nemzetbiztonsági érdekeinket, valamint hogy célzott, nem gazdasági előnyök megszerzésére irányuló intézkedésekkel védjük az emberi jogokat. Másodszor, olyan egészséges gazdasági kapcsolatra törekszünk Kínával, amely elősegíti a kölcsönösen előnyös növekedést és innovációt, és bővíti az amerikai munkavállalók és vállalkozások gazdasági lehetőségeit” – olvasható a közleményben.

“Végül pedig arra is törekszünk, hogy együttműködjünk az olyan sürgető globális kihívásokban, mint az éghajlatváltozás és az adósságválság” – tette hozzá az amerikai pénzügyminisztérium.

Június 18-19-én Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe látogatott, és találkozott a kínai vezetés tagjaival. Elmondta, hogy a közeljövőben az amerikai kormányzat több képviselője is Kínába látogat.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy meghívta Csin Kang kínai külügyminisztert washingtoni látogatásra, és a vezető kínai diplomata elfogadta a meghívást. 2018 októbere óta ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok vezető diplomatája Kínában látogatott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó