2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

A görög összeomlás lácreakciót indít el az EU-ban?

GörögországHerman Van Rompuy, az Európai Tanács vezetője február 11-ét nevezte meg első hivatalos munkanapjának.  Ezen a napon várható az EU nem hivatalos csúcstalálkozója, amelynek összehívását az EU elnöke kezdeményezte. A találkozó tartalmát illetően Herman Van Rompuy csak általánosságokat mondott: a válság idején kiéleződött szociális és gazdasági problémák megvitatása, a megoldások felkutatása. Ha konkrétan nézzük, akkor a görög vezetés újabb megleckéztetése várható, miután a süllyesztő felé viszik az európai valutát. Igaz, jóval korábban kellett volna szigorúbban fellépni.

Több európai pénzügyi szakértő már-már az euró temetéséről beszél.  Azt mondják, hogy Európának Görögország nélkül is van elég problémás állama, lásd Portugália, Spanyolország, Írország, Magyarország vagy Lettország. Összeomlik Athén gazdasága, a felsorolt államok is összeomlanak.  Nem is beszélve azokról a hitelbankokról, amelyeknek Görögország tartozik. Ez  pénzügyi  csőd, az egységes valutarendszer halála.

 

A görög kormány elkészítette a válságból való kijutást célzó sokkterápiát. A tervben szerepel a hivatalnokok fizetésének megnyirbálása, a nyugdíjkorhatár emelése,  bírságok az adócsalásért ,új adók bevezetése. A szeptikus szakértők szerint  mindez  csekélység. Ilyen intézkedésekkel sokat nem lehet megtakarítani, főleg, ha a üres a kincstár.

Maga az Európai Unió a Maastrichti  szerződés értelmében nem jogosult arra, hogy pénzügyi segítséget nyújtson  a süllyedő társországnak.  Erre a napokban  Jürgen Stark, az Európai Jegybank fő közgazdásza emlékeztetett. Ne legyenek illúziók afelől, hogy az EU tagjai közül bárki is adakozni fog Görögország javára.

Bárhogy is legyen, eddig még senkinek sem sikerült két év alatt a GDP 12,7 százalékáról három százalékra  csökkenteni a költségvetési hiányt. A vérszegény görög gazdaság számára főleg megoldhatatlan ez a feladat.  Most az Európai bizottság követelésére a görögöknek  három havonta  számot kell adniuk a sokkterápia realizálásának menetéről. De valamilyen megoldásnak csak kell lennie. Pavel Medvegyev, az oroszországi Nemzeti Banktanács tagja szerint mindenképpen kell, hogy legyen megoldás.

Görögország helyzete valóban súlyos, de nem hinném, hogy zsákutca. A Nemzetközi Valutaalap  rendezi tartalékait, ezt mindig megteszi, és saját belátása alapján használja ezeket a készleteket. Nem hallottam, hogy a Valutaalap számára bármilyen komoly problémák is  lennének  készleteik felhasználásában. Ezen kívül, ha tényleg rossz lesz a helyzet Európában, akkor Európa saját keretei között meg fog állapodni, mert nem  engedheti meg a katasztrófát.

Van még egy törvényes „kiskapu” is a segítséghez.  Görögországnak jár a pénzügyi támogatás  az EU szerkezeti alapítványából a különféle projektek megvalósításához. A 2013-ig tartó időszakra ez akár 20 milliárd euró is lehet. Az összes elégséges a görög államadósságok  elsődleges törlesztéséhez. Az EU areopagoszának csak szankcionálni kell az eszközök gyorsított kiadását, és már nem is lesz olyan éles a probléma.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...