2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

A gáztranzitdíja nélkül Ukrajna szétesését jósolják

Ilja Kivának, az „Ellenzéki Platform az Életért” parlamenti képviselőjének a véleménye szerint az orosz gáz tranzitszállításából befolyó jövedelem kiesésével Ukrajna, távlatilag, széteshet.

„Ez az ukrán gazdaság végének, ennek következtében pedig az ország széthullásának a kezdete… Az orosz Gazprom mostantól a „Balkáni Áramlat”, Ukrajnát elkerülő vezetéken keresztül szállítja a földgázt Magyarországnak! Mindez a vezetésnek a gazdasággal és a politikával kapcsolatban elfoglalt oktondi, bűnös álláspontjának a következménye” – írta Kiva Telegram csatornáján.

Véleménye szerint mindazon ukrán politikai vezetőket, akik előidézték ezt a helyzetet, „nyugodtan bíróság elé lehet állítani hazaárulásért, a nemzeti érdekek feladásáért, kártevésért, az ukrán földgázvezeték rendszer felszámolásáért”.

A parlamenti képviselő értesülései szerint ez a gázvezetékrendszer évi mintegy 3 milliárd dollár bevételt biztosított Kijev számára.

„Mindez az amerikai partnereik kedvéért történt, és egészen biztosan nem ingyen. Ezek az amerikai partnerek így akarták eladni Európában a cseppfolyósított gázukat – ám az orosz piacot elvesztették. Ebben a játszmában viszont Ukrajna Amerika keze alá dolgozott, felszámolta az ország gazdaságát, a jövőjét. Egy újabb Afganisztán fatális jövője” – összegezte Kiva.

A minap a Gazprom bejelentette, hogy a „Török Áramlaton” keresztül földgázt szállít Magyarországnak és Horvátországnak. Ugyanaznap Ukrajna közölte, hogy beszünteti az orosz földgáz továbbítását Magyarországnak.

Mint emlékezetes, hétfőn a Gazprom, illetve Magyarország 2036 végéig szóló gázszállítási egyezményt egymással. Magyarország évi 3,5 milliárd köbméter földgázt kap Szerbián és egymilliárdot Ausztrián keresztül.

A történelem során először érkezik majd a gáz Magyarországra, Ukrajna elkerülésével. Kijevben rendkívül negatívan fogadták ezt a döntést, azt „politikai indíttatású, gazdasági szempontból megalapozatlan” döntésnek nevezve.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök visszautasította, hogy a földgáz Magyarországra történő szállításának kérdésében figyelembe vegye Kijev véleményét, és azt javasolta az ukrán félnek, hogy „állapodjon meg az oroszokkal”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS