2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

A Gazprom értesítette az olasz Eni-t, hogy csökkentik a gázszállításokat

A Gazprom értesítette az olasz Eni vállalatot, hogy 15 százalékkal csökkenti a gázszállításokat – közölte az orosz cég szóvivője a RIA Novosztyival.

“A készletek szerdától körülbelül 15 százalékkal csökkentek” – mondta a szóvivő.

Az Eni RIA Novosztyhoz eljuttatott közleménye azt is tartalmazza, hogy a Gazprom nem értesítette partnerét a döntés okairól.

Korábban, májusban arról számoltak be, hogy az olasz vállalat beleegyezett abba, hogy kettős számlát nyisson a Gazprombankban, hogy rubelben fizethessen a szállításokért.

Olaszország évente mintegy 29 milliárd köbméter földgázt importál Oroszországból, ami az ország teljes szükségletének mintegy 40 százalékát teszi ki. Az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete után azonban az olasz kormány megbízta az iparágat, hogy szabaduljon meg az orosz gázfüggőségtől.

Mario Draghi miniszterelnök szerint a kormány ezt a célt 2024 második felére kívánja elérni. Az Eni vezetője, Claudio Descalzi a maga részéről úgy véli, hogy ez 2025-re megtörténik.

Ugyanakkor május elején a Corriere della Sera című olasz lap az Ukrajnán átvezető gázvezeték-üzemeltetők adataira hivatkozva arról számolt be, hogy rekordmennyiségű orosz gázt szállítottak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS