2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

A G7 arra akarja kényszeríteni Indiát, hogy fogadja el az orosz olajársapkát

A G7-ek februárban két ársapkát kívánnak bevezetni az orosz kőolajtermékekre, amelyek a kőolajhoz képest felárral, illetve az árengedménnyel értékesített finomított termékeket célozzák – jelentette kedden a Reuters egy meg nem nevezett G7-tisztviselőre hivatkozva.

A további korlátozások a kőolajtermékekre, például a dízelre, a kerozinra és a fűtőolajra vonatkozó, korábban elfogadott árplafonon felül lépnének életbe, amely február 5-én lépne hatályba.

Tavaly év végén az EU, a G7-országok és Ausztrália árplafont vezetett be az orosz tengeri olajexportra, amely megtiltja a nyugati vállalatoknak, hogy biztosítást és egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz olajat szállító hajóknak, hacsak a rakományt nem a meghatározott áron vagy az alatt vásárolják meg.

Az árplafon bevezetése a finomított termékekre bonyolultabb, mint a nyersolajra önmagában a felső határ megállapítása – mondta a tisztviselő a Reutersnek, kifejtve, hogy az olajtermékek ára “gyakran attól függ, hogy hol vásárolják meg őket, nem pedig attól, hogy hol termelik ki őket”.

Közben India is csatlakozhat az orosz olajárplafonhoz, ha a nyersolaj ára 60 dollár/hordó fölé emelkedik – jelentette kedden a The Telegraph az ország olajminisztériumára és ipari tisztviselőkre hivatkozva.

Az Indiába irányuló olajszállításokat, amely decembertől kezdve három egymást követő hónapban is Oroszország első számú importőre maradt, nem érintették a nyugati szankciók, mivel az ország kedvezményesen vásárolja a nyersolajat, amelynek ára 53-56 dollár között áll hordónként – írta az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a hírügynökség.

Oroszország decemberben rekordmennyiségű, napi 1,17 millió hordót szállított Újdelhibe, ami 24%-kal több a novemberi mennyiségnél – derül ki a Vortexa energiahírszerző cég olajszállításokat nyomon követő adataiból.

Az indiai hatóságok azonban “mérlegelik a lehetőségeket”, hogy csökkentsék az Oroszországból származó kőolajimportot, ha az EU további korlátozásokat vezet be a szankciókkal sújtott országból nyersolajat vásárló nemzetek számára, vagy ha az ár átlépi a meghatározott 60 dolláros hordónkénti határértéket – írja a lap.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....