2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

A Finnair a nyugati szankcióháború legújabb áldozata

A Finnair a hírek szerint az Oroszország és a Nyugat közötti szankcióháború legújabb áldozata lett. A légitársaság súlyos pénzügyi veszteségeket szenvedett amiatt, hogy kénytelen volt Oroszországot megkerülve repülni, miután az ország a nyugati szankciókra adott válaszként lezárta légterét.

A világ egyik legrégebbi légitársaságának működési vesztesége 2022 eleje óta 133 millió eurót tett ki, amelyből 51 millió eurónyi kiadás az üzemanyagköltségekre esett – írja a Helsingin Sanomat című finn lap.

Az uniós országok és számos más nyugati állam lezárta légterét az orosz járatok elől, miután Moszkva február végén katonai műveletet indított Ukrajnában. Oroszország válaszul 36 ország légitársaságait tiltotta ki a légteréből, és ezzel lezárta az Európából Ázsiába vezető hagyományos útvonalakat a nyugati légitársaságok elől.

Az ellentmondásos korlátozások miatt az európai légitársaságok kénytelenek voltak átirányítani járataikat, és egyes nemzetek megfosztottak a havi léginavigációs díjaktól, amelyeket korábban akkor kaptak, amikor a szomszédos államokból érkező járatok áthaladtak a légterükön.

A beszámolók szerint 2021 decembere óta a Finnair üzemanyagköltségei az összes kiadás 30 %-áról 55 %-ra emelkedtek. A közel kétszeresére emelkedett árak mellett a finn légitársaság azzal szembesült, hogy légi útvonalakat kell változtatnia.

Az égbolt lezárása miatt Helsinki elvesztette egyik legfontosabb előnyét más skandináv országokkal szemben: a legrövidebb útvonalat Kínába, Japánba és Dél-Koreába. Egyes ázsiai-csendes-óceáni térségbe irányuló járatokat, amelyek a Finnair nyereségének akár 50%-át is termelték, törölni kellett. A Japánba tartó út, amely korábban körülbelül kilenc órát vett igénybe, most 13 óráig tart.

Emellett a Finnair gépeinek töltöttsége is jelentősen csökkent az orosz turisták hiánya miatt, akik korábban az utasforgalom mintegy 20%-át tették ki. Eközben az EU lakosai a fokozódó gazdasági instabilitás miatt csökkentették utazási kiadásaikat, és a folyamatosan emelkedő megélhetési költségek miatt vonakodnak a repüléstől.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó