2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

A fiatal kutató-generáció Oroszország modernizálásában

.......Az Oroszország modernizálásával kapcsolatos állami  programokban  közre kell működniük a fiatal egyetemi és tudományos kollektíváknak. Ezt Dmitrij Medvegyev jelentette ki Tomszkban, ahol találkozott a város felsőoktatási intézményeinek hallgatóival. Az orosz gazdaságnak, amely hagyományosan a kitermelése, a kisebb feldolgozásra és a készletek exportjára orientálódik-, át kell állnia az innovációs sínekre, és ebben hatalmas szerepet kapnak a fiatal tudósok.

Napjainkban a fő feladat gazdaságunk modernizálása, amelyet az új technológiák, az innováció alapján kell végrehajtani.  Alapvetően meg kell változtatni államunk gazdasági szerkezetét.  Ez bonyolult feladat, miután nálunk nehezen mozdul a gazdaság- mondta az elnök.

 

A találkozón a hallgatók többsége arról beszélt, hogy állami  támogatásra van szükség a csúcstechnológiás kidolgozásokhoz és az innovációs üzleti vállalkozások  infrastruktúrájának kialakításához. A fiatal szakemberek számára olykor hiányoznak a feltételek a projektek és a preferenciák realizálásához az innovációs kisvállalatok létrehozásakor. Ebben a témában az elnök  azonnal megbízta a kormány tagjait és a megyei vezetőket, hogy „ figyelemmel legyenek a probléma egészére és a konkrét esetekre.” Az államfőnek az a véleménye, hogy a magánvállalkozásoknak ugyancsak részt kell venniük  az említett problémák megoldásában, és hozzá kell járulniuk a nem profil jellegű projektek és a felsőoktatási intézmények támogatásához.

Felhívtam és felhívom  nagyvállalkozóinkat, hogy fektessenek be összegeket egykori főiskoláikba. És ezt meg is teszik. Minden egyetemnek van  saját üzleti diaszpórája, amelynek a tagjai egykor ezzel a felsőoktatási intézménnyel voltak kapcsolatban. Teljesen megfelelőnek tartom, hogy az emberek szeretik az egykori alma-matert, pénzzel segítik az intézményt. Nem baj, ha nem milliókról van szó.

A szakmai kérdések mellett, a diákok szociális problémákat is megvitattak az államfővel. Voltak más kérdések is. Megkérdezték, mi segítette abban Dmitrij Medvegyevet, hogy elnök legyen. A szívósság és a kitartó szellemi munkára való képesség – válaszolta az államfő, ,aki ugyanilyen tulajdonságot kívánt a fiataloknak céljaik elérése érdekében.

Oroszország nem függhet többé a nyersanyag-exporttól

Dmitrij Medvegyev arra hívott fel, hogy meg kell szüntetni  Oroszország függését a nyersanyag-exporttól, modernizálni kell tudományos és ipari erőforrásait. Az elnök rámutatott, hogy nincs jövője az orosz gazdaságnak, ha megmarad nyersanyag jellege. Az államfő szerint áttörő technológiai kidolgozásokra és befektetési programokra van szükség  az innovációk növelése érdekében.
(

A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...