2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

A Fehér Ház “teljesen hamisnak” nevezte a CNN orosz invázióról szóló riportját

A Fehér Ház cáfolja azt a riportot, amely szerint Biden azt mondta Zelenszkijnek, hogy “készüljön fel a betörésre”, és hogy Kijevet “kifosztják” az oroszok.

A Fehér Ház visszautasította a CNN beszámolóját Joe Biden amerikai elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij csütörtöki telefonbeszélgetéséről, “teljesen hamisnak” minősítve azt.

“Biden elnök azt mondta, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy az oroszok februárban megszállják Ukrajnát. Ezt már korábban is mondta nyilvánosan, és mi már hónapok óta erre figyelmeztetünk. Az ennél többről vagy másról szóló riportok teljesen hamisak” – tweetelte csütörtök este Emily Horne, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A CNN vezető nemzetbiztonsági tudósítójának, Alexander Marquardt tweetjére reagált, aki kijevi kollégáját, Matthew Chance-t idézte.

“Az orosz invázió most már gyakorlatilag biztos, amint megfagy a talaj, mondta Biden Zelenszkijnek, közölte egy magas rangú ukrán tisztviselő [Chance szerint]. Kijevet ‘kifoszthatják’, az orosz erők megpróbálhatják elfoglalni, ‘készüljenek fel a betörésre’, mondta Biden a tisztviselő szerint” – tweetelte Marquardt.

A CNN The Lead with Jake Tapper című műsorában Chance élő adásban idézte “az ukrán tisztviselőt”.

“A fővárost, Kijevet, ezt a várost itt, ‘kifoszthatják’. Ezt a szót használta [Biden] az ukrán tisztviselő szerint. [Az orosz erők kifoszthatják] – mondta Chance Tappernek.

Chance a továbbiakban idézte a Biden-Zelenszkij telefonbeszélgetés egy szerinte “elég hatásos mondatát”, amelyet a névtelen ukrán tisztviselő mondott el neki. “Biden elnök azt mondta ukrán kollégájának, hogy Ukrajnának fel kell készülnie a betörésre. Elég kemény figyelmeztetés volt ez az amerikai vezető részéről”.

A bejegyzést azonban később eltávolították a The Lead Twitter-fiókjáról.

Az hírt természetesen gyorsan átvették más csatornák, például a The Independent, a The Express és a Daily Mail. Eközben a CNN műsorvezetője, Jim Sciutto azt idézte Horne-tól, hogy “névtelen források valótlanságokat ‘szivárogtatnak'” a telefonhívásról.

Zelenszkij szóvivője, Szergej Nyenyikforov ugyancsak “teljesen hamisnak” minősítve utasította vissza az állítólagos “magas rangú ukrán tisztviselőre” hivatkozó beszámolókat.

“Helytálló információkat csak az ukrán és az amerikai fél hivatalos közleményeiben lehet találni” – jelentette ki.

Hivatalosan a csütörtök délutáni Biden-Zelenszkij telefonbeszélgetés jól sikerült, a két elnök megvitatta az Ukrajnának nyújtott folyamatos amerikai katonai és pénzügyi támogatást. Biden megismételte az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását, és közölte Zelenszkijjel, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei készen állnak arra, hogy “határozottan válaszoljanak, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát” – olvasható a Fehér Ház közleményében..

Az amerikai elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államok több mint félmilliárd dollár fejlesztési és humanitárius segélyt nyújtott Ukrajnának az elmúlt évben, és mérlegeli, hogy további gazdasági támogatást nyújtson a kelet-európai országnak.

Biden világossá tette, hogy bár “a nagykövetségen dolgozó személyzet családtagjai távoztak Ukrajnából, de az Egyesült Államok kijevi külképviselete továbbra is nyitva áll és teljes mértékben ellátja feladatát.”

A két elnök megjegyezte a szerdai párizsi megbeszélések sikerét, ahol Oroszország és Ukrajna megállapodott a tűzszünet fenntartásának kérdésében a vitatott hovatartozású Donbassz térségében, és két hét múlva újabb találkozót tűztek ki Berlinben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...

Ukrajna felszólította a lakosságot, hogy csatlakozzanak az új “Támadó Gárda” rohambrigádjaiba

Kijev felszólította a polgárokat, hogy jelentkezzenek az újonnan létrehozott "rohambrigádokba", és Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány arra számít, hogy a szolgálatban...