2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

A Donbasszt cserébe a Krímnek szállítandó vízért

Ukrajna, esetleg, hajlandó lenne szállítani a vizet a Krímnek. (1) De csak akkor, ha komoly engedményeket tesz a Donbassz kapcsán. (2) Ezt Alekszej Aresztovics, az elnöki hivatal tanácsadója, a Háromoldalú Kontakt Csoportban tárgyaló ukrán delegáció szóvivője jelentette ki.

Mint mondta, a Krím, amely csatlakozott Oroszországhoz, Ukrajnától vizet nem fog kapni. A helyzet azonban lényegesen változhat.

„A helyzet csak akkor változhat, ha Oroszország nagyon komoly engedményeket tesz. Például, a Krímnek juttatandó vízért cserében Oroszország maradéktalanul végrehajtja a minszki megállapodásokban foglaltakat (3), kivonja csapatait a Donbasszból, és, a mi feltételeink szerint, visszaadja az ORDLO-t. (4) Elvileg, mi ebbe belemennénk. Ám kész-e Oroszország kivonni a csapatait? Minek áldozta akkor ezekben az években emberéletek ezreit, miért vállalta a szankciókat?” – mondta Aresztovics.

Mint mondta, a különböző szakértők által emlegetett forgatókönyvek nem azonosak Ukrajna hivatalos álláspontjával. Aresztovics megjegyezte: ő, aki az Elnöki Hivatalban dolgozik (5), immár nem mondhat véleményt ezekről a variációkról.

Megjegyzések:

(1) A Krím népe a 2014. március 16-i népszavazás során csaknem egyöntetűen az Oroszországhoz történő visszatérésre szavazott. (Nyikita Hruscsov akkori főtitkár, mindenféle vonatkozó alkotmányos és törvényes rendelkezést megsértve, 1954-ben, az addig az Orosz Föderációhoz tartozó Krím-félszigetet Ukrajnának adta át.) Válaszul Ukrajna, még ugyanannak az évnek az augusztusában lezárta az Észak-Krími főcsatornát. Ami addig a száraz éghajlatú félsziget vízszükségletének 85 százalékát biztosította. Ukrajna eddig, a vízért cserében, a Krím visszaadását követelte.

(2) Amit ez a senkiházi „komoly engedményeknek” nevez, azt mifelénk „teljes kapitulációnak” mondják.

(3) Azok beszélnek „a minszki megállapodások teljes végrehajtásáról”, akik abból egyetlen betűt sem hajtottak végre. Már sokszor leírták mások is, én is: OROSZORSZÁG A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSOK VÉGREHAJTÁSÁNAK A FELÜGYELŐJE, GARANTÁLÓJA. Hogy ezt így rögzítették az Oroszországot most rágalmazók a megállapodásban, azzal elismerték azt, amiben most szégyentelenül hazudnak: OROSZORSZÁG NEM RÉSZTVEVŐJE A KONFLIKTUSNAK (következésképpen ott katonái sincsenek). Ha az lett volna, nem jelölték volna a szerződés egyik garantálójának. Márpedig egy ország nem lehet egy szerződésnek egyszerre teljesítője, illetve ennek a felügyelője is.

Komoly kérdéseket vet föl viszont: egy ilyen primitív, illogikus hazugsággal mindmáig az orránál fogva vezetni az egész világot, a világ összes politika-csinálóját és döntéshozatalát. Akik papagájként rikácsolják ezt az agyament baromságot.

(4) ORDLO – orosz betűszó. Jelentése: „Donyeck és Luganszk megye különleges jogállású körzetei”. Noha annak idején, 2014. május 11-én a választópolgárok az akkori Donyeck és Luganszk megyének – igen csekély kivételtől eltekintve – még az egész területén megszavazták e megyék kiválását és önálló állami létét (mint Donyecki és Luganszki Népköztársaság), az ukrán hadsereg megindult fegyveres agressziójának következtében a két megye együttes területének 70 %-át már újra a junta ellenőrzi. A megmaradt 30 % az „ORDLO”

Ezzel a sunyi megfogalmazással a hatalombitorló, törvénytelen kijevi junta (a megfogalmazás tőlük ered) azt vezette be a nemzetközi köztudatba (sikerrel), hogy az a 30 % a két ukrán megyének AZ OROSZ AGRESSZOROK ÁLTAL TÖRVÉNYTELENÜL MEGSZÁLLVA TARTOTT RÉSZE. Az orosz diplomácia vagy nem vette észre a csapdát, vagy szándékosan – opportunizmusból, valamifajta elvtelen egyezkedés részeként – nem szállt ezzel szembe. AZ „ORDLO” elnevezés így nem csak sértő, de gyakorlatilag ILLEGITIM VALAMIFÉLE BÁBALAKULATTÁ FOKOZZA LE A KÉT NÉPKÖZTÁRSASÁGOT. Amelyek két államfője lényegében csupán magánszemélyekként (egy bizonyos „Alekszandr Zaharcsenkó úrként”, illetve „Igor Plotnyickij úrként” írhatta alá a megállapodást, mindenféle titulus nélkül [érvényes az így, egyáltalán?].) Ha a dolgot így nézzük, a valójában mindmáig törvénytelen kijevi rezsim mintegy joggal tekintheti a két de facto államfőt olyan bábfiguráknak, banditáknak, akikkel még akkor sem hajlandó szóba állni, ha erre egyébként a minszki megállapodások kötelezik. Így meg állandóan Putyinnal akarnak tárgyalni a Donbasszról, ezzel, mintegy, észrevétlenül mégiscsak A KONFLIKTUS RÉSZTVEVŐI KÖZÉ CSEMPÉSZVE OROSZORSZÁGOT. Akire, így aztán csakugyan rá lehet fogni azt, hogy nem teljesíti a minszki megállapodásokat. Amivel teljesül az ukrán diplomácia egyik legfőbb célja: Oroszországot az állandó szankciókkal tegyék tönkre.

(5) Aresztovics eredeti foglalkozása: újságíró.

Forrás: NewsFront

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó