2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

A Délkelet-Ukrajnában harcoló felek kivonják a nehézfegyvereket az ütközőzónából

A Délkelet-Ukrajnában harcoló felek kivonják a nehézfegyvereket a frontvonal körüli ütközőzónából, amelynek kijelölését a tavaly Minszkben kötött tűzszüneti egyezmény írja elő – jelentette be a német külügyminiszter szerda éjjel Berlinben az orosz, az ukrán és a francia diplomácia vezetőjével folytatott megbeszélése után.

Frank-Walter Steinmeier a röviddel éjfél előtt véget ért egyeztetés után elmondta: mindenki belátja, hogy ami az ukrajnai válsággócban zajlik, az “nem mehet így tovább”, és nemcsak az öldöklést kell megállítani, hanem “lehetőségeket kell keresni” a térségben élők helyzetének javítására. Ezért első lépésként kivonják a nehézfegyvereket a minszki megállapodásban meghatározott ütközőzónából – a frontvonal körüli – 30 kilométeres sávból, és összehívják az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoportot, hogy tárgyaljon a további teendőkről – mondta Steinmeier.

Hangsúlyozta: az orosz fél ígéretet tett arra, hogy az új megállapodás betartatásáért latba veti befolyását az oroszbarát szakadárokra. Áttörés még mindig nincs a válság rendezését célzó folyamatban, de “végre érzékelhető haladásról” lehet beszélni – mondta a német külügyminiszter. “Amennyiben meg is valósul mindaz, amiben megegyeztünk, egy lépéssel közelebb jutunk az asztanai csúcstalálkozóhoz” – tette hozzá.

A normandiai négyek néven is emlegetett országcsoport vezetőinek a kazahsztáni fővárosban rendezendő találkozójára Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén. Az értekezlet előkészítésére a külügyminisztereket kérték fel. Steinmeier és kollegái, Pavlo Klimkin ukrán, Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminiszter több telefonos egyeztetés után, bő egy hete a német diplomácia vezetőjének kezdeményezésére személyesen találkoztak Berlinben, de nem tudtak megállapodni semmiben.

Az újabb külügyminiszteri találkozót ukrán és orosz javaslatra szervezték meg, a cél már nem is az asztanai csúcs előkészítése volt, hanem a válság további mélyülésének megakadályozása. Az asztanai csúcsot az első tervek szerint január 15-én tartották volna meg.

A német álláspont szerint Angela Merkel kancellár, Petro Porosenko, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia államfő találkozójának csak akkor van értelme, ha előbb biztosítják a minszki megállapodás maradéktalan végrehajtását.

KapcsolódóMoszkva a nehézfegyverzet késedelem nélküli visszavonására szólította fel Kijevet

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....