2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

A Dániához tartozó Feröer-szigeteket nem érdekli az oroszellenes szankció

A Dániához tartozó autonóm területnek számító Feröer-szigetek megújította a halászati kvótamegállapodást Oroszországgal – jelentette be szombaton Arni Skaale feröeri halászati miniszter.

A Feröer-szigeteki parlament nagy többséggel jóváhagyta a megállapodás egy évvel történő meghosszabbítását – közölte a miniszter. Az alku értelmében a Feröer-szigetek kvótát kapnak az orosz Barents-tengeren való halászatra, cserébe az orosz hajók halászati jogot kapnak a Feröer-szigetek partjainál lévő vizeken. Az orosz hajóknak az is engedélyezett, hogy fogásaikat a Feröer-szigeteki kikötőkből szállítsák ki.

“A Feröer-szigetek számára az a helyes, ha megújítjuk az Oroszországgal kötött megállapodást, amelynek keretében kvótákat cserélünk” – mondta Skaale a Jyllands Posten című dán napilapnak.

A Feröer-szigetek annak ellenére, hogy Dánia autonóm régiója, nem rész az EU-nak. Az Oroszország és a Feröer-szigetek közötti kétoldalú halászati megállapodás 1977 óta van érvényben, és a kezdetektől fogva minden évben meghosszabbították. Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdete után azonban több oldalról, köztük dán és uniós tisztviselők, valamint a Feröer-szigeteki kormányon belül is, a megállapodás érvénytelenítésére szólítottak fel.

Skaale azonban megjegyezte, hogy a szigetország kormánya a gazdasága védelme mellett döntött. A mintegy 53 ezer lakosú szigetcsoport fő gazdasági tevékenysége a halászat, amely a szigetország exportjának 95%-át adja. Skaale szerint az Oroszországgal kötött megállapodás a Feröer-szigeteki GDP 5%-át teszi ki, és “messze a legnagyobb megállapodás, amelyet egy másik országgal kötöttünk a halászati együttműködés terén”.

Oroszország 2013-ban vált a feröeri export kulcsfontosságú piacává, amikor az EU szankciókkal sújtotta a szigetországot a halászati kvóták egyoldalú hosszabbítása miatt. 2014-ben az Oroszországba irányuló halexport tovább nőtt, amikor Moszkva a szankciókra válaszul blokkolta az EU-ból, Norvégiából és más nyugati országokból származó élelmiszerimportot.

A jelentések szerint tavaly Oroszország volt a Feröer-szigeteki export legnagyobb felvásárlója, a Feröer-szigetekről szállított összes hal közel egynegyedét vásárolta meg.

Döntésük védelmében a Feröer-szigeteki hatóságok rámutattak, hogy az élelmiszerek mentesültek az Oroszországgal szembeni uniós szankciók alól. A Feröer szigetek tavaly májusban szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amikor is korlátozták az orosz lobogó alatt bejegyzett hajók kikötőikbe történő belépését. Az orosz halászhajókat azonban kivették a tilalom alól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...