2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

A britek szegényített urántartalmú lövedékei már Ukrajnában vannak

A brit kormány már megkezdte a szegényített uránnal töltött lőszerek szállítását Ukrajnába – mondta James Heappey fegyveres erőkért felelős miniszter, megjegyezve, hogy a brit hadsereg meg sem próbálja nyomon követni, hol használják a fegyvereket.

Kenny MacAskill skót parlamenti képviselő kérdéseire válaszolva Heappey kedden megerősítette, hogy már megérkezett Ukrajnába a szegényített urántartalmú lőszer a brit gyártmányú Challenger 2 harckocsihoz, bár nem volt hajlandó kommentálni “a szállított lövedékek felhasználási arányát”.

“Több ezer lövedéket küldtünk Ukrajnába a Challenger 2 lőszerekből, köztük szegényített urántartalmú páncéltörő lövedékeket” – mondta, hozzátéve, hogy a fegyverek “most az Ukrán Fegyveres Erők ellenőrzése alatt állnak”, és hogy a védelmi minisztérium “nem ellenőrzi azokat a helyszíneket, ahonnan az ukrán erők szegényített urántartalmú lövedékeket lő ki Ukrajnában”.

Arra a kérdésre, hogy a kormánynak kötelessége-e “segíteni az Ukrajnában a konfliktus után használt szegényített uránt tartalmazó lövedékek semlegesítésében”, a miniszter kijelentette, hogy erre “nincs kötelezettsége”, ehelyett “Ukrajna azonnali szükségleteit” hangsúlyozta.

Míg Heappey azt állította, hogy a szegényített urán által okozott egészségügyi és környezeti kockázatok “alacsonyak”, és egy 2007-es kormányzati tanulmányra “brit katonai veteránok megfigyelésére” hivatkozott, a legújabb kutatások szerint a lőszerek mégiscsak egészségügyi kockázatokat hordozhatnak.

Az Egyesült Államok a két iraki háborúja során nagy mennyiségben használt urántartalmú lőszert, és egyes kutatók azt állítják, hogy a fegyverek összefüggésbe hozhatók az országban később megfigyelt születési rendellenességek sorozatával.

Doug Weir, a Conflict and Environment Observatory szakértője szerint, amikor a szegényített urántartalmú lövedékek eltalálják a célpontot, “darabokra törnek és elégnek, kémiailag mérgező és radioaktív urán-részecskéket termelve, amelyek belégzés útján veszélyt jelentenek az emberekre”. Mind az amerikai, mind az Egyesült Királyság kormánya azonban régóta vitatja az állítólagos veszélyeket.

Márciusban brit és amerikai tanácsadók felügyelték az ukrán csapatok speciális kiképzését a szegényített urán-lövedékek kezelésére, amelyeket elsősorban a Challenger 2 harckocsihoz használnak majd. London korábban fogadkozott, hogy összesen 14 darabot küld Ukrajnába a tankokból, bár nem világos, hogy bármelyik is eljutott-e a harctérre.

Moszkva többször is felszólalt a Kijevbe irányuló külföldi fegyverszállítmányok, nevezetesen a brit szegényített urántartalmú-lőszerek ellen, a külügyminisztérium pedig elítélte Londont “abszolút vakmerőség, felelőtlenség és büntetlenség” miatt. A múlt hónapban az orosz hadsereg arra is figyelmeztetett, hogy az uránlövedékek használata valószínűleg “helyrehozhatatlan károkat” okozna az ukránok egészségének, és “óriási gazdasági károkat okozna a térség agrár-ipari komplexumának”, a fegyver iraki hatására hivatkozva.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó