2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

A britek hírszerzési és védelmi információ kerültek ki a netre, a sajtó szerint az oroszok voltak

Nagy-Britannia kulcsfontosságú védelmi és hírszerzési létesítményeire vonatkozó érzékeny információk kerültek a dark webre, miután hackerek betörtek egy vállalkozó adatbázisába – írja a Mirror. A lap azt állítja, hogy a bűnözők Oroszországhoz kötődnek.

A brit sajtóorgánum szombati cikkében azt állította, hogy a LockBit nevű hackercsoport augusztusban szerzett hozzáférést a Zaun nevű cég számítógépes rendszeréhez. Ez utóbbi az újság szerint kerítések készítésére és magas kockázatú helyszínek körbekerítésének biztonsági megoldásaira specializálódott.

A jelentések szerint a nyilvánosságra került dokumentumok között szerepelnek a Porton Down-i védelmi laboratóriumban telepített konkrét védelmi berendezések leírásai. A Mirror beszámolt arról, hogy kiszivárogtak olyan értékesítési megrendelések is, amelyek részletezik a Nagy-Britannia nukleáris elrettentő erejének otthont adó Clyde haditengerészeti bázisra vásárolt árukat.

A Zaun megerősítette a “kifinomult kibertámadást”, hozzátéve azonban, hogy a hackerek nem jutottak hozzá titkos anyagokhoz.

A cikk szerint a bude-i kommunikációs komplexum, a Királyi Légierő waddingtoni bázisa, a Cawdor Barracks elektronikus hadviselési központ és több magas biztonsági fokozatú börtön biztonsági intézkedései is hasonló módon kerülhettek veszélybe.

A lap idézte Kevan Jones munkáspárti képviselőt, az alsóház védelmi bizottságának képviselőjét, aki arra figyelmeztetett, hogy a kiszivárogtatásnak komoly következményei lehetnek. Konzervatív kollégája, Tobias Ellwood gyorsan Oroszországra mutogatott.

A Mirror arról számolt be, hogy a LockBit hackercsoport 2020-ban vált ismertté váltságdíjas támadásaival, és a jelenleg működő legveszélyesebbek között tartják számon. Egyik tagja, az orosz állampolgárságú Mihail Matvejev az FBI körözési listáján szerepel, több más orosz állampolgárt pedig az Egyesült Államokban és Kanadában vettek őrizetbe a tevékenysége miatt – áll a cikkben.

Májusban a Microsoft azt állította, hogy az államilag támogatott kínai hackerek kifinomult megfigyelési műveletet hajtottak végre az Egyesült Államok kulcsfontosságú infrastrukturális eszközein, beleértve a távközlési és a közlekedési ágazatot.

A Volt Typhoon néven ismert csoport állítólag arra is törekedett, hogy “megzavarja az Egyesült Államok és az ázsiai régió közötti kritikus kommunikációs infrastruktúrát a jövőbeli válságok során” – tette hozzá a Microsoft. Peking akkoriban hevesen tagadta az állításokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó