2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

A brit média mindent megtesz, hogy az azov nácikat mosdassa – mondja egy brit újságíró

A vezető brit médiumok egyoldalúan tudósítanak az ukrajnai konfliktusról, és igyekeznek mentegetni az ukrán neonácikat – mondta Steve Sweeney, a Morning Star című brit lap nemzetközi szerkesztője az RT hírtelevíziónak.

Sweeney, aki nemrég tért vissza a lengyel határhoz közelében fekvő ukrajnai Lemberg városából, azt mondta, hogy neki magának kellett oda utaznia, mert “a brit média tudósítása [Ukrajnáról] most hihetetlenül korlátozott”.

“A Times, a Telegraph, a Guardian, a BBC, a Sky News, a Channel 4 mind-mind azonos jelentéseket készít Kijevből és Lvovból/Lembergből, amelyek egyáltalán nem térnek el a kormány és a NATO irányvonalától azzal kapcsolatban, hogy mi történik” az ukrán-orosz konfliktusban – mondta.

“Nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az Azov-ot [katonai zászlóalj] mosdassák vagy rehabilitálják, mintha nem lenne befolyásuk Ukrajnában, vagy csak egyszerűen félreértett nacionalisták lennének” – mutatott rá az újságíró.

Az Azov zászlóalj egy hírhedt nacionalista egység az ukrán hadsereg soraiban. Tagjai a moszkvai katonai művelet kezdete óta harcoltak az orosz erők ellen a stratégiai fontosságú Mariupol kikötővárosban. Sokukat megölték, a többiek, köztük a parancsnokok május elején tették le a fegyvert, miután hetekig az Azovsztal acélgyárban rejtőztek. Azokról a harcosokról készült felvételeken, akik megadták magukat látható, hogy sokan horogkeresztet és más náci szimbólumokat ábrázoló tetoválásokat viselnek.

Sweeney odáig ment, hogy “a fasizmus tagadásának mesterkurzusaként” jellemezte a BBC tudósítását az Azov zászlóaljról.

A Morning Star szerkesztője leírta, hogy mit látott Lembergben, mondván, hogy “maga a város lényegében tele volt fasisztákkal és zsoldosokkal, valamint katonai ruhás emberekkel, akik a civil tömegközlekedési hálózatokat használják, hogy Lengyelországból bejussanak Ukrajnába”.

A külföldieket katonai felszerelésben, akik azt mondják, hogy azért jönnek Ukrajnába, “hogy megöljék az oroszokat”, tárt karokkal fogadják; kitekerik a vörös szőnyeget, hátba veregetik őket, és hősként kezelik őket – mondta.

Azt is elmondta azonban, hogy újságíróként teljesen másképp bántak vele az ukrán hatóságok.

“Az történt velem, hogy kikérdeztek az ukrajnai ügyeimről; azt mondták, hogy kém vagyok; azt mondták, hogy letartóztatnak és megkínoznak; és a jelzés ennél talán rosszabb volt, ami azt jelenti, hogy potenciálisan megöltek volna” – emlékezett vissza Sweeney.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...