2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

A brit média mindent megtesz, hogy az azov nácikat mosdassa – mondja egy brit újságíró

A vezető brit médiumok egyoldalúan tudósítanak az ukrajnai konfliktusról, és igyekeznek mentegetni az ukrán neonácikat – mondta Steve Sweeney, a Morning Star című brit lap nemzetközi szerkesztője az RT hírtelevíziónak.

Sweeney, aki nemrég tért vissza a lengyel határhoz közelében fekvő ukrajnai Lemberg városából, azt mondta, hogy neki magának kellett oda utaznia, mert “a brit média tudósítása [Ukrajnáról] most hihetetlenül korlátozott”.

“A Times, a Telegraph, a Guardian, a BBC, a Sky News, a Channel 4 mind-mind azonos jelentéseket készít Kijevből és Lvovból/Lembergből, amelyek egyáltalán nem térnek el a kormány és a NATO irányvonalától azzal kapcsolatban, hogy mi történik” az ukrán-orosz konfliktusban – mondta.

“Nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az Azov-ot [katonai zászlóalj] mosdassák vagy rehabilitálják, mintha nem lenne befolyásuk Ukrajnában, vagy csak egyszerűen félreértett nacionalisták lennének” – mutatott rá az újságíró.

Az Azov zászlóalj egy hírhedt nacionalista egység az ukrán hadsereg soraiban. Tagjai a moszkvai katonai művelet kezdete óta harcoltak az orosz erők ellen a stratégiai fontosságú Mariupol kikötővárosban. Sokukat megölték, a többiek, köztük a parancsnokok május elején tették le a fegyvert, miután hetekig az Azovsztal acélgyárban rejtőztek. Azokról a harcosokról készült felvételeken, akik megadták magukat látható, hogy sokan horogkeresztet és más náci szimbólumokat ábrázoló tetoválásokat viselnek.

Sweeney odáig ment, hogy “a fasizmus tagadásának mesterkurzusaként” jellemezte a BBC tudósítását az Azov zászlóaljról.

A Morning Star szerkesztője leírta, hogy mit látott Lembergben, mondván, hogy “maga a város lényegében tele volt fasisztákkal és zsoldosokkal, valamint katonai ruhás emberekkel, akik a civil tömegközlekedési hálózatokat használják, hogy Lengyelországból bejussanak Ukrajnába”.

A külföldieket katonai felszerelésben, akik azt mondják, hogy azért jönnek Ukrajnába, “hogy megöljék az oroszokat”, tárt karokkal fogadják; kitekerik a vörös szőnyeget, hátba veregetik őket, és hősként kezelik őket – mondta.

Azt is elmondta azonban, hogy újságíróként teljesen másképp bántak vele az ukrán hatóságok.

“Az történt velem, hogy kikérdeztek az ukrajnai ügyeimről; azt mondták, hogy kém vagyok; azt mondták, hogy letartóztatnak és megkínoznak; és a jelzés ennél talán rosszabb volt, ami azt jelenti, hogy potenciálisan megöltek volna” – emlékezett vissza Sweeney.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS